Са шеталишта: Они се поносе својом традицијом

На улицама Алексинца присутна је празнична атмосфера. Од јутарњих сати грађани одлазе на Зелену пијацу и у овдашње маркете са циљем да се снабдеју са још неком потрепштином како би сутрашњи велики празник, Ускрс, дочекали са радошћу. Други, пак су искористили јутро да по пријатном времену прошетају овдашњом главном улицом.

Њихову пажњу изазвали су дечаци и девојчице из села Вукашиновца. Обучени у народну ношњу и са пуном корпом ускршњих јаја, у пратњи родитеља, прошетали су пешачком зоном са жељом да своје суграђане подсете на трдицију и на својствен начин најаве сутрашњи дан.

За дванаестогодишњу Нину Видојевић, која је била у овој групи, појављивање у народној ношњи представља промовисање  српске традиције која, према њеном мишљењу, треба да се поштује.

− Сестра, брат и ја учествујемо у припреми тих ускршњих обичаја и волимо то. Најзанимљивије ми је шарање јаја, волимо да их фарбамо, да им лепимо сличице. Кувамо, стављамо боје, беремо травке, имамо сличице и тако. Немам неку посебну шару, све су лепе на свој начин − са пуно љубави и неке хришћанске смирености ова девојчица нам објашњава своја искуства у припреми обележавања Ускрса.

Она још и каже да, када је у питању неговање традиције и наслеђа, има подршку својих вршњакиња и вршњака.

− У реду им је. Они немају неку замерку јер воле народну ношњу и што се овако облачимо. Питали су ме да ли и они могу да нам се придруже − одговара Нина на наше питање о ставовима младих када је у питању наша традиционална народна ношња.

Покретач ових активности је председница МЗ Вукашиновац Гордана Васиљевић. А тренутке, када су ове девојчице и дечаци оплеменили шеталиште, забележио је колега Стефан Живковић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + twenty =