Са алексиначком дипломом уносан посао на Златибору

Завршетак ове школске године је веома занимљив у средњој Биотехнолошкој школи „Шуматовац” у Алексинцу нарочито за ђаке завршног разреда у трогодишњем школовању. Јуче и прекјуче одржани су практични испити где су месари, пекари и прерађивачи млека показали своје вештине и знања стечена у току школовања у овој установи. Та њихова умећа не само да су могла да се виде, већ су и дегустирана.

И поред специфичних услова школовања због епидемије, практична настава се одвијала пола уживо, пола онлајн, а ментори су задовољни оним што су ученици показали. Многи од њих ће ускоро школске клупе заменити радним униформама. И поред потражње за оваквим кадровима мали број ђака се опредељује за ове занате.

Весна Живановић, професор прехрамбене групе предмета, сматра да будући средњошколци неоправдано избегавају да се уписују на смерове који образују занатлије.

− Сви хоће да буду ИТ стручњаци, инжињери или техничари, а када заврше они немају посла. Е, онда они дођу у пекару или у месару и траже посао и раде нестручно. Разлог је то што их је под знацима навода срамота да уписују пољопривредну школу, односно да уписују трогодишњи степен. Показало се да је занат врло добар и да је у овим специфичним условима злата вредан. У томе је проблем. Примања су добра. Један од ђака ће одмах радити у печењари преко пута школе, а један иде на Златибор. Тамо ће радити пангловање говедине и имаће тамо велику плату – објашњава ова професорка потражњу за одређеним кадровима.

Ова алексиначка школа је већ почела припреме за упис нове генерације ђака под слоганом „Ново име школе и нови образовни профили за упис у нову школску годину”. Биотехнолошка школа „Шуматовац” својим будућим ученицима нуди пет образовних профила: техничар за биотехнологију, цвећар-вртлар, руковалац-механичар пољопривредне технике, пекар и месар.

Из „Шуматовца” поручују „изабери оно што је потребно сваком друштву у сваком тренутку, одлучи се за један од наших профила”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + 8 =