NSZ

Са алексиначким привредницима о запошљавању уз помоћ државе

Стручни тим Националне службе за запошљавање данас је у Дому омладине, уз присуство алексиначких привредника, презентовао неколико подстицајних мера за ново запошљавање радника, самозапошљавање, обуку приправника и запошљавање на јавним радовима. Општина Алексинац спада у четврту групу развијености јединица локалне самоуправе (ЈЛС), па се субвенције најчешће крећу око 250.000 динара. Пошто се ради о 13 подстицајних програма за које су расписани конкурси у различитом времену трајања, најбоље је да се заинтересовани послодавци и незапослена лица обрате Националној служби у Алексинцу, где могу да добију опширнија објашњења.

Новине у овогдишњим конкурсима у односу на лане, присутнима је презентовала портпарол Националне службе запошљавања у Нишу и један од данашњих презентера Вања Стојковић.

̶ Оно што је новитет јесте да су повећани новчани износи, али су и ублажене категорије и критеријуми за испуњавање услова за сваки јавни позив. Расписана је и нова обука на захтев послодавца за запосленог. Што се тиче приправника са средњим нивоом квалификација и високим нивоом квалификација нема више уговорне обавезе што олакшава послодавцима даљи рад. 

NSZ

Једна од најпопуларнијих мера је самозапошљавање за коју се добија од 250.000 до 270.000 динара, колико је намењено особама са инвалидитетом.

̶ Око 80 процената оних који су добили средства остало је у послу, држе фирме и даље и врло успешно раде. Сада је било доста незапослених лица која су се бавила програмирањем, али доста је корисника из производње – напомиње наша саговорница.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 9 =