Руски професори у Алексиначкој гимназији

Министарство просвете је већ објавило Конкурс за упис ученика у средње сколе за школску 2021/2022.годину, а Алексиначка гимназија ће и ове године уписати двојезично српско-руско одељење.

Да ова образовна установа ради  на промоцији овог одељења сведочи и припремна настава за ученике који се у свом основном образовању нису сусрели са руским језиком спроводи се од децембра месеца, а за петнаестак дана следи исказивање интересовања за упис у ово одељење.

Од наредне школске године у Алексиначкој гимназији биће и сама настава мало измењена, односно наставни кадар.

− Новине које нас очекују након шест година рада са билингвалцима су да од ове  школске године потписивањем споразума између Министарства Руске федерације и Министарства просвете Србије, Алексиначка гимназија је добила четири лектора и част да четири предавача из Русије буду наши радници и да учествују у настави са 30 посто фонда. Они предају информатику, математику, хемију и физику, заједно са нашим професорима билингвалцима држе наставу по распореду часова или у поподневним терминима − објаснила је Данијела Вељковић, директор Алексиначке гимназије.

Наставници из Русије према споразуму требали су већ да дођу и да раде заједно са алексиначким наставницима, али због епидемије короне за сада држе часове онлајн. У плану је да у наредној школској години буду активни на непосредној настави са нашим ученицима. Њих као раднике Министарства просвете Руске федерације и алексиначке гимназије финансира Министарство просвете Руске федерације и делом наше министарство и компанија НИС.

− Мислим да је битно да споменем и чињеницу да ученици билингвалних одељења 1. и 2. разреда добијају на коришчење бесплатне уџбеничке комплете, док смо за следећу генерацију 1. разреда већ набавили и бесплатне таблете. У плану је куповина електронских уџбеника за 3. разред − додала је директорка Вељковић.

У складу са Конкурсом за упис ученика у први разред средње школе за школску 2021/22.годину, пријава за полагање пријемног испита из руског језика је преко портала mojasrednjaskola.gov.rs у периоду од 12 до 15. априла. Пријава се може поднети и у школи у папирном облику 15 и 16. априла. Сам пријемни испит за упис у билингално српско -руско одељење биће реализован у Алексиначкој гимназији у периоду од 7 до 16. маја.

 Алексиначку гимназију тренутно похађа 396 ђака распоређених у 16 одељења и то по годинама 1 одељење природно-математичког смера, 2 одељења друштвено-језичког смера и једно двојезично српско-руско одељење природно-математичког смера.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − 9 =