Руска недеља математичких наука у Алексиначкој гимназији

Средином наредне седмице, тачније 15. новембра, у Алексиначкој гимназији биће одржана радионица за школарце из математичких наука.

Руски универзитет ће одржати за преко 200 ђака Републике Србије, међу којима су и алексиначки гимназијалци, „Недељу математике, физике и компјутерских наука”.

Како је најављено, професори Мињинског универзитета, који се налази у Русији у Нижњем Новгороду, ће одржати образовне интензиве за ђаке средњих школа Србије који уче руски језик.

Програм „Недеље” је планиран тако да путем интерактивног приступа српски ђаци могу да се удубе у занимљиви свет математике, физике и информатике, да се упознају са савременим дигиталним технологијама, технологијама виртуелне и допуњене реалности, основима алгоритмизације и програмирања, савременим дигиталним инструментима у математици, језиком једначина у опису света, фундаменталним законима природе и основним физичким законима у сфери механике, термодинамике, електрецитета и магнетизма.

Ректор Мињинског универзитета Виктор Сдобњаков је појаснио да је циљ посете испричати о достигнућима руске науке и о могућностима студирања.

− Сада се у Русији скреће велика пажња на развој природнонаучних смерова, на универзитетима се отварају све модерније лабораторије које омогућују да се студенти удубе у науку и да постигну врхунске резултате.  На нашем педагошком универзитету на савременим платформама Технопарка и Кванторијума учимо наставнике да ангажују децу у изучавање свог предмета, да га предају лако и интересантно. У оквиру ове посете планирамо да за више од 200 ђака и професора из, за сада нама нове земље-партнера, Србије, покажемо могућности руског образовања и да их упознамо са савременим технологијама које се сада активно развијају у нашој земљи. Наравно, у томе постоји и веома битна компонента професионалне оријентације: Мињински универзитет предлаже актуелне наставне програме из техничких смерова, те смо спремни и да примимо студенте из Србије, и да обезбедимо за педагоге курсеве стручног усаваршавања − рекао је Виктор Сдобњаков.

„Руска недеља математике, физике и компјутерских наука” је организована о трошку гранта Федералне агенције за послове Заједнице независних држава, сународника који живе у иностранству и за међународну хуманитарну сарадњу, што пружа прилику руским научницима да наступе на платформама водећих образовних установа из Алексинца, Новог Сада, Ниша и Шапца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + one =