Maslenica

Руска Масленица у Суботинцу

Хол Основне школе „Свети Саваˮ у Суботицу данас је, пети пут заредом, био у знаку руске културе. Организовање руског празника Масленице у овој установи полако постаје традиција и ово је јединствена прилика да се ученици ближе упознају са руским језиком, културом и традицијом. Наравно, програм је био на руском језику, пошто је и сам празник у вези са Русијом.

Ivana Ilić
Професорка Ивана Илић

‒ То је празник посвећен одласку зиме, а доласку пролећа. Симбол Масленице јесте сунце, у ствари палачинка која подсећа на сунце. Она је раскошна, врућа и округла и самим тим наговештава лепо време. Циљ ове манифестације је популарисање руског језика, односно да се деца упознају са другом културом и обичајима ‒ истакла је професорка руског језика Ивана Илић.

Поред две кореографије, то јест две руске игре које су припремили ученици суботиначке школе, одржан је и квиз о познавању Русије. Учешће у обележавању Масленице узели су и гости из трњанске Основне школе „Стојан Живковић Столеˮ. Њихов хор је улепшао манифестацију отпевавши неколико песама на руском језику.

Maslenica

Програм је завршен презентацијом путовања у Владивосток, где су деца која уче руски језик, летос била гости једног дечијег кампа. Ово је била јединствена прилика да деца која су путовала у Русију на што лепши и бољи начин представе ово путовање и саму Русију.

Maslenica  

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 12 =