Nojabrsk

Руси у Алексинцу запевали „Весели се српски родеˮ

Алексинац би требало у наредним месецима да и званично успостави још једно пријатељство са иностраном локалном самоуправом. Данас је у том правцу направљен још један корак, након потписивања усаглашеног текста споразума о будућој сарадњи између председника општине Алексинац Далибора Радичевића и градоначелника руског града Нојабрска Алексеја Романова, на церемонији у сали Скупштине општине.

Руси су од своје владе већ добили сагласност, а очекује се да ће се ускоро о овом документу позитивно изјаснити и Влада Републике Србије. Раније, ову сарадњу су подржали и алексиначки одборници на недавној седници Скупштине општине Алексинац. Званично, пуноважеће потписивање Споразума о сарадњи у свим областима две локалне самоуправе биће организовано накнадно, а спекулише се да би то могло бити у Нојабрску у марту следеће године, када временске прилике буду повољније. Сада је у том сибирском граду на полуострву Јамал већ пао снег, па је ових наших двадесет изнад нуле веома пријало гостима.

Обраћајући се новинарима, председник Радичевић, осим што је изразио задовољство што је Алексинац угостио делегацију града Нојабрска и Јамало-Ненецког округа, објаснио је да ће се између ове две локалне самоуправе створити партнерски односи у неколико области. Он је још истакао и да су руски и српски народ историјски годинама повезани, а да је ово прилика да се настави сарадња у економском, туристичком и привредном смислу.

Nojabrsk

У сличном тону је говорио и градоначелник Алексеј Романов, захваливши се пре свега на топлом гостопримству, а председнику општине Алексинац и његовом тиму на могућности да посете место спомена и да се поклоне у име својих сународника.

– Многи од тих сународника су пали као добровољци дошавши да помажу браћи Србима да се боре за своју независност. Сигуран сам да је данашњи догађај почетак дугогодишње сарадње између наших градова, без обзира што нас дели неколико хиљада километара, ослањајући се на многовековно пријатељство руског и српског народа. Знам да смо веома блиски духовно по нашој љубави према отаџбини и спремности да је бранимо ако треба – казао је Романов, додавши да са нестрпљењем очекује да упозна град и његове становнике, објаснивши да они у Русији кажу „боље једном да видим, него сто пута да чујемˮ.

NojabrskОвом догађају је присуствовао гувернер Јамало-Ненецког аутономног округа Димитрије Андрејевич Артјухов који је такође био под великим утиском оним што је видео када је у питању заједничко културно-историјско наслеђе.

– Ми смо под великим утиском како се пажљиво у овој земљи чува наша заједничка историја. Сигуран сам да имамо испред себе много нових планова. Верификација данашњег споразума је почетак пута између наших земаља и почетак једног великог пријатељства у најбољим традицијама руско-српског пријатељства – казао је Артјухов и позвао Алексинчане да посете град на чијем је челу, који је удаљен три временске зоне и око 5,5 хиљада километара од наше варошице. 

Он је још објаснио да је верификација оваквих споразума предуслов за реализацију пројеката у области културе, спорта и дечијег образовања, рекавши да на Јамалу имају добру традицију да оснивају побратимске односе са различитим градовима Европе и света, који дају добре плодове сарадње. Артјухов очекује да ће тако бити и са Алексинцем.

На наше питање каква се сарадња очекује када је у питању очување и унапређене заштите културно-историјских објеката који чувају успомене на српско-руску сарадњу, први човек овог руског округа није дао конкретан одговор, али је обећао да подршка неће бити само на папиру.

– Наша узајамна сарадња сигурно неће остати само на папиру. То ће бити конкретне акције, наравно са реалном подршком. Шта ће конкретно бити, тек предстоји да одредимо, али то ће бити више од декларативног. То што негујете нашу заједничку историју је добро полазиште за даљу сарадњу – завршио је он. 

Данашњи први непосредни контакти су завршени у Дому културе, где је музичка група из Нојабрска Алексинчаима преставила традиционалну музику народа ненеци и сељкупи, који припадају малобројним скупинама на крајњем северу. Ова група је дигла на ноге присутну публику када је на српском отпевала изузетно успешно „Весели се српски родеˮ.

Nojabrsk
Фото: Саша Гидра Марковић

Nojabrsk

Да су гости озбиљно припремили презентацију показује и долазак њиховог кувара који је уз помоћ запослених у Установи „Липовац” за домаћине припремио послужење од намирница са овог полуострва.

Nojabrsk
Фото: Саша Гидра Марковић

Иначе, град Нојабрск се налази на југу Јамало-Ненецког аутономног округа и у њему живи око 110.000 становника, просечне старости нешто више од 30 година. У овом округу, односно региону, производи се више од 80 одсто руског гаса, а један део допрема се и у Србију.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 3 =