Рушевине смо обновили, али бол и тугу нећемо опростити

Поменом страдалима, полагањем венаца и пригодним културним програмом, данас је на платоу у улици Душана Тривунца испред спомен-обележја НАТО жртвама, обележена 23. годишњица НАТО агресије.

Пре нешто више од две деценије на овом истом месту из рушевина извлачили су мртве и рањене. Рушевине су замениле нове зграде, али су горчина, бол и тужан израз и данас видљиви на лицима оних који су преживели страхоту, посебно оних који су изгубили најмилије.

На један од најтужнијих датума у новијој историји Алексинца подсетила је заменица председник општине Маријана Радивојевић.

− Те вечери део града претворен је у рушевине. Рушевине смо обновили, али бол и тугу коју су нам нанели никада нећемо опростити, јер жртва није само обичан број, слово на папиру. Жртва је светиња, бол и туга. Надам се да ће одговорни за овакав злочин према мирним и недужним грађанима кад тад одговарати, ако не пред правосудним органима, онда свакако пред судом историје − рекла је заменица председника општине Маријана Радивојевић током обраћања скупу.

Овом приликом цвеће на спомен-обележје жртвама НАТО бомбардовања положиле су породице страдалих и делегације Општине Алексинац, Уније бораца, Удружења резервних војних старешина, Удружења пензионера Алексинац и овдашњег Општинског одбора Српске напредне странке.

У наставку обележавања овог датума уприличен је и пригодан получасовни програм у организацији Центра за културу.

Иначе, током 78 дана НАТО агресије страдало је 24 Алексинчана. Најтеже бомбардовање град је претрпео 5. априла, када је у 21:35 гађан цивилни део града. Тада је нанета и огромна материјална штета, срушено је 35 породичних кућа и 125 станова. Аутобуска станица, конфекција „Морава”, „Бетоњерка”, зграда Дома здравља и Хитне помоћи, само су неки од уништених јавних објеката.
У бомбардовању путничког воза у Грделичкој клисури, 12. априла, страдало је четворо Алексинчана, међу њима и шестогодишњи дечак из Прћиловице.

Алексинац је поново био мета у ноћи између 27. и 28. маја. У бомбардовању Новог насеља страдало је троје људи.

У сукобима на Косову, током агресије 99. живот је изгубило шесторо војника и полицајаца из општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × five =