Рудничари угостили Тешичане

Четврти, такмичарски део овогодишњих „Михољских сусрета села” у општини Алексинац крајем минуле седмице одржан је на Алексиначком Руднику пред пуном салом тамошњег Дома културе.

Караван „Михољских сусрета села” се у петак, након гостовања у Глоговици, Брадарцу и Лоћики, обрео у овом месту где је одржан једночасовни програм током кога су посетиоци могли да уживају у фолклору, песми и музици. Према већ устаљеном обичају, програм је и овог пута почео здравицом коју је говорио Данијел Радоњић, а потом су фолклораши Културно-уметничког друштва „Дејан Јовановић Деша” из Тешице својим наступом забавили публику и сплетовима провели је широм Србије. Са бине тамошњег Дома културе, поред игре, чула се и традиционална песма, а такође и звук фруле Давида Динића. 

Саставни део програма ових сусрета јесте и приказивање сцене из народних обичаја, а овог пута су се Тешичани одлучили за сценски приказ седељке.

Као што традиција налаже, за домаћине са Алексиначког Рудника поставку ручних радова и старинских ђаконија изложиле су  чланице Удружења жена „Супер жене” из Тешице. Након Алексиначког Рудника, овог четвртка „Михољски сусрети села” гостују у Трњану и последње такмичарске вечери тамо ће наступити ансамбли Културно-уметничког друштва „Буковик” из Мозгова и домаћина КУД-а „Стојан Живковић Столе”, а своје ручне радове представиће Удружења жена „Сестре Гојковић” из Мозгова, „Вредне домаћице” из Гредетина и „Етно-кутак” из Житковца. 


Иначе, ова манифестација обухвата активности у којима учествује становништво села. Циљ ове манифестације је богаћење друштвеног живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно-историјског наслеђа, а спроводи се под покровитељством Министарства за бригу о селу и Општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 3 =