Rudarski tango večeras pred aleksinačkom publikom

Priča o rudarskom životu bazirana na istoimenoj knjizi Slavomira Vasića, pretočena u muzičko-scenski performans „Rudarski tango“ večeras će biti premijerno izvedena pred aleksinačkom publikom od 20 časova u velikoj sali Doma kulture. „Rudarski tango“ posvećen je svim rudarima sveta, a inspirisan je životom  rudara  i njihovim stradanjem u rudarskoj nesreći  17. novembra 1989. godine u Aleksinačkom rudniku, ističe autor knjige.

– ‘Rudarski tango’ je prvobitno bio zamišljen kao jedna lirska saga. Prvo izdanje te knjige objavila je niška Gradina 1998. godine, da bismo ove godine uradili dopunjeno i izmenjeno izdanje sa bogatim ilustracijama i fotografijama hadži Miodraga Miladinovića i dizajnom Marka Miladinovića. Svi smo mi iz rudarske sredine i imali smo priliku da osetimo život rudara, a ja sam negde duboko u sebi imao želju i potrebu da, posle svih tih nesreća i lomova, napišem jednu sagu o rudarskom životu.

Vasićev „Rudarski tango“ ovoga puta biće predstavljen na posve neobičan, ali originalan i upečatljiv način – u vidu-muzičko scenskog performansa. Uz scenske pokete Tijane Vasić, umetničke fotografije hadži Miodraga Miladinovića i glumu Miloša Paovića publika će večeras moći da vidi jednu još bogatiju i kompleksniju priču.

– Radi se o jednom specifičnom prikazu književne večeri, o performansu koji će sadržati kazivanje stihova iz zbirke, nešto malo simbolike koja će biti prikazana kroz ples na sceni i kroz muzičke numere koje na neki način oslikavaju atmosferu rudarskog života, ali i rudarskog naselja iz pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Nažalost, biće reči i o onim ružnim stvarima koje su se dešavale posle rudarske nesreće. Mislim da će svi oni koji su na bilo koji način vezani za Aleksinački rudnik pronaći u tom performansu neku simboliku i neki stih koji će ih vratiti u prošlost, ali i evocirati neke uspomene koje su vezane kako za rudnik, tako i za njihove živote i za vreme koga se sećamo sa nostalgijom – dodaje Paović.

Ulaz će biti besplatan za sve posetioce, a sam performans biće izveden u sklopu manifestacije “Dani kulture” kojima se obeležava 25. godišnjica postojanja i rada Centra za kulturu i umetnost našeg grada.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + 12 =