Републичке паре за три пројекта у Алексинцу

Представници алексиначке локалне самоуправе су јуче у Београду потписали више уговора којима су обезбеђена средства из републичког буџета за финансирање пројеката на подручју општине Алексинац.

Алексиначку делегацију на потписивању уговора између Кабинета Новице Тончева, министра задуженог за развој недовољно развијених општина и 40 локалних самоуправа, из IV категорије по степену развијености, је предводио председник општине Алексинац Далибор Радичевић. Радичевић је у изјави за наш медиј казао да су одобрена средства за два пројекта. Један од потписаних уговора јесте за добијање средстава за израду плана детаљне регулације радне зоне Житковац.

‒ Ту су нам одобрена средства у вредности од 2,5 милиона динара, то су средства која су сасвим довољна да би се урадио план детаљне регулације радне зоне Житковац. Након тога смо потписали и уговор о суфинансирању програма подршке унапређење развоја недовољно развијених општина где смо конкурисали за израду и санацију столарије на самој згради општине, пошто је столарија у катастрофалном стању и у зимском периоду имамо велике трошкове за грејање. Тако, да укупно смо добили 9,5 милиона из овог министарства с тим да код столарије ћемо имати и наше учешће. Надам се, негде, око 5 милиона динара да ће бити довољно да комплетну столарију на згради општине изменимо ‒ каже први човек општине Алексинац.

Средства су додељена по основу Јавног позива „Програм подршке унапређења развоја недовољно развијених општина на територији Републике Србије за 2021. годинуˮ, који је расписао Кабинет министра Тончева у марту месецу ове године. Бесповратна средства општинама, у укупном износу од око 320 милиона динара, додељена су 40 недовољно развијеним локалним самоуправама из IV категорије по степену развијености. И то за израду пројектно-техничке документације 70 милиона динара и за реализацију  инфраструктурних пројеката око 250 милиона динара.

У министарству за рад, борачка и социјална питања јуче су представници општине Алексинац потписали уговор, односно додељена су наменска средства у области социјалне заштите. Средства су намењена најрањивијој категорији, односно људима којима је неопходна социјална помоћ или помоћ за нормално функционисање.

‒ Добили смо 9 милиона и стошездесет хиљада динара укупних средстава и средства ће бити опредељена за помоћ у кући за одрасле и старе особе и помоћ у кући за децу и младе са сметњама у развоју. Ово је значајан трансфер за нашу локалну самоуправу имајући у виду да су установе социјалне заштите у Алексинцу доста развијене. Имамо и наш Центар за социјално коме су превасходно ова средства намењена, али имамо и организације које активно узимају учешће и помажу социјално угроженим категоријама и рањивим категоријама као што су деца са сметњама у развоју као и стари и они који не могу сами да брину о себи ‒ објаснио је Радичевић.

Председник општине каже да ће ова средства бити утрошена ове године. Ово је наменски трансфер који је искључиво опредељен за социјалу.

Један коментар

  1. KADA CE UVESTI KANALIZACIJU U SOLUNSKU IZNAD HALE, STOTINAK METARA NE POSTOJI FEKALNA KANALIZACIJA. UREDITE GRAD PA ONDA TRCITE TAM NEGDE…

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + 5 =