Kovid ambulanta Žitkovac

Редови испред ковид амбуланти све дужи – заражени и медицинари

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је све сложенија, пошто се из недеље у недељу повећава број грађана заражених вирусом корона. У протеклој седмици од 312 узетих узорака 113 је било позитивних. То је значајно повећање у односу на претходну недељу, од другог до 11. новембра, када је тестирано 274 грађана и њих 86 је било позитивно.

Значајно је повећан и број првих прегледа. У двема алексиначким здравственим установа које имају ковид амбуланте протекле седмице било је 349 првих прегледа. У Општој болници Алексинац у том периоду било је 388 терапија.

Епидемиолог др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља у Алексинцу, за наш медији упоредио је летошње податке са актуелном ситацијом, дочаравши тренутно стање када је епидемија у питању.

− Епидемиолошка ситуација на територији општине Алексинац се компликује из дана у дан. Имамо пораст броја позитивних. Наравно и доста велики је и пораст, оног броја људи који стоје за Ковид амбуланту у Житковцу са одређеним симптомима који личе на Ковид. Тај број се у односу на летње затишје повећао за 5 до 6 пута, што значи да је увећање значајно − каже др Живадиновић.

Према проценама, а на основу данашњих прегледа у Ковид амбуланти Житковац, очекује нас ново повећање инфицираних ковидом.

− Као што видите број позитивних расте. Данас ће бити можда и најгори дан, с обзиром на прелиминарне податке које имам. Током вечери, око 19 часова, моћи ћемо да вам кажемо тачан број позитивних за данашњи дан. Али у сваком случају, број расте − упозорава овај епидемиолог.

И директор Опште болнице др Горан Видић каже да ће данашњи дан бити права мера тренутног стања, јер подаци од прошле недеље варијару. Тако је у четвртак било 39 позитивних, а у петак већ 22особе са позитивним тестом. Наш саговорник каже да ковид амбуланта у болници ради у две смене, као и лабораторија и ренген и да за сада има довољно неопходних реагенса.

 

Иако болница у Алексинцу није ковид, ипак ова установа је морала да редукује свој рад, па се моле грађани да ових дана долазе само на неопходне прегледе. Престало је и заказивање путем система. Најтежа је ситуација на интерном где су три лекара и неколико сестара због ковида у изолацији, а четврти интерниста одлази у пензији. По речима др Видића доктори који су позитивни на вирус су у добром здравственом стању.

На данашњој седници Штаба за ванредне ситуације у општини Алексинац одобрено је Дому здравља Алексинац привремено затварање одређених здравствених амбуланти на сеоском подручју, а у циљу редовног функционисања Ковид амбуланте у Житковцу и Дома здравља у Алексинцу. Општински штаб је наложио Јавном комуналном предузећу „Комуналне услуге” да настави са дезинфекцијом јавних површина.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 9 =