Na-klupi-naslovna

Reditelj komada „Na klupi”: Kolege su me pitale šta mi bi da radim ovakvu predstavu

Da privatna pozorišna produkcija ne teži samo komercijali i lakoj zabavi za publiku pokazala je duodrama „Na klupi” koju su sinoć u sali Doma kulture izveli Isidora Rajković i Miloš Đorđević iz „Teatra bez glutena”. Reč je o melodrami sa elementima komedije u kojoj se na klupi u parku prepliću muško-ženska sagledavanja o ljubavi i neizbežnim problemima i preprekama. Tekst Trajčeta Kacareva na scenu je postavio Petar Pjer Rajković.

‒ Neke kolege reditelji su me pitale šta mi bi da radim jednu ovakvu predstavu, jer mnogi beže od poetskog teatra. Meni je to lepo, jer ja volim poeziju i mislim da je publika željna ovakvih predstava. Tu mislim na one prave sladokusce koji hoće da čuju dobru reč. Nemoj da se lažemo, pozorište ipak stoji na dobroj reči, na dobroj dikciji, na jednom istraživačkom ulaganju ‒ rekao je za naš portal reditelj Petar Pjer Rajković. 

Nakon prekida saradnje između „Teatra bez glutena” i glumca Danijela Kovačevića angažovan je Miloš Đorđević.

‒ Ja sam večeras bio jako uzbuđen iz dva razloga. Prvi je taj da je ovo je bilo moje premijerno igranje, a drugo da je ovo moja prva profesionalna saradnja sa Isidorom Rajković pošto smo oboje Kragujevčani. Znamo se dosta dugo još iz Dramskog studija Doma omladine. Oboje smo završili glumu kod istog profesora Petra Banićevića, ali na različitim klasama. I posle više decenija dobili smo priliku da se sretnemo na sceni. Meni koji sam po vokaciji komičar je jako prijao ovaj poetski tekst, jer smatram da je za poetski teatar jako bitno da glumci koji igraju budu duhoviti i da u sebi imaju taj humor kako bi te misli koje poetski teatar poseduje došle na pravo mesto kako to ne bi bilo patetično, kako ne bi bilo preglumljeno nego sa pravom merom ‒ rekao nam je Đorđević. 

Predstava Na-klupi

Isidora Rajković je takođe stari znanac aleksinačke publike jer je na sceni Doma kulture gostovala sa četiri predstave i raduje se svakom dolasku u Aleksinac jer je, kako kaže, uvek nailazila na dobro gostoprimstvo.

‒ Mene je jako dirnula čitava priča i način na koji je ‘Na klupi’ ispisan, ali sam se zapitala ko bi ovo gledao sat vremena, pa makar na klupi sedeli Džek Nikolson i Meril Strip. Pola godine smo razmišljali kako da poetski tekst koji je teško scenski razumljiv prilagodimo da bude dovoljno prijemčiv i najobičnijoj publici. Da smo uspeli u tome pokazuju reakcije publike nakon predstave ‒ naglasila je Isidora Rajković. 

Osim u gradovima Srbije, „Teatar bez glutena” je gostovao i na Palama gde je publika takođe lepo prihvatila predstavu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − six =