Редитељ Брадић гимназијалцима о мјузиклу

Част је када имате прилику да о драмској уметности слушате једног познаваоца, као што је Небојша Брадић. Ту могућност и привелегију имали су јуче ученици Алексиначке гимназије када им је у гостима био чувени Брадић. Он је у оквиру пратећег програма Фестивала првоизведених представа у Мултимедијалној сали говорио о мјузиклу.

Овом уметнику мјузикли нису непознати и у својој каријеријери режирао је више њих, рекли бисмо, са великим успехом, а неки представљају и својевидно експрементисање и померање граница када је у питању овакав облик позоришног изражавања.

– Савремени мјузикл је направљен на основама многих култура и данас се у њему границе све брже померају, а са њима бивају постављени нови изазови пред редитеље, кореографе и глумце. Радио сам мјузикле које припадају „Златном добу, мегамјузикле, пародије на мјузикле и поп-рок мјузикле. Слушам хип-хоп мјузикл и питам се да ли би његова режија за мене била експеримент или лудост. Због тога желим да пренесем нека од својих искустава будућим гледаоцима мјузикла и – ко то зна – онима који ће бити његови нови аутори или извођачи – каже Брадић.

А оно што кажу наши гимназијалци, може се видети и ван зграде школе, пре свега њихово присуство на преставама ПИП-а и исказано интересовање на разговорима са глумцима. Очито да је Фестивал више од самих приказивања комада на сцени, и у том смислу, намера организатора ЦКУ Алексинац да он буде присутан у школама и међу младима је веома похвална.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + 4 =