Разговори о градњи историјског комплекса „Руска цркваˮ у Горњем Адровцу

Данашњи састанак у скупштинској сали општине Алексинац је делимично дао одговор о могућим активностима на уређењу комплекса Руске цркве у Горњем Адровцу и очувању споменичког наслеђа посвећено Српско – турском рату 1876. године у коме је учествовао велики број руских добровољаца. У разговорима између представника алексиначке локалне самоуправе, предвођене председником општине Далибором Радичевићем, и делегације руских  научника истакнуто је пријатељство између два народа и значај  очувања симбола који подсећају на те добре односе.

Јевгениј Александрович Баранов директор Руског центра за науку и културу „Руски домˮ у Београду је описао тренутно стање цркве у Горњем Адровцу и споменика на Брђанки посвећеног руским добровољцима, истакавши да на њима постоје оштећења која треба санирати. Он је казао да је последња реконструкција цркве обављена пре 18 година уз помоћ руских фирми, али да тада није било довољно новца за потпуни обухват радова. Баранов је још и напоменуо да се о комплексу у Горњем Адровцу разговарало и на састанцима представника Русије и Министарства културе Републике Србије.

Директорка Центра за културу и уметност у Алексинцу Маја Радоман Цветићанин упознала је присутне да је добијена сагласност од надлежних институција за израду пројектне документације за реконструкцију споменика на Брђанки и пројектне документације за изградњу школске зграде у дворишту Руске цркве у Горњем Адровцу. За припрему пројекне документације за санирање оштећења на самој згради цркве чека се сагласност његовог преосвештенства епископа нишког Арсенија.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је потврдио наводе људи из центра за културу и уметност, јер је и сам укључен у разговоре са надлежним институцијама. Он је изразио и спремност да алексиначка локална самоуправа и финансијски учествује у реализацији ових пројеката пошто они доприносе, поред осталог, и опстанку становништва на том простору. Али је први човек општине Алексинац казао да се ради о значајним средствима и да општина нема новаца за тако велике инвестиције па рачуна на помоћ са стране.

‒ Оно што је прво и најбитније јесте да дефинишемо шта је то што је потребно урадити. Ако причамо о Руском споменику овде у Алексинцу он не изискује нешто много новца и ту сам напоменуо у разговору да ћемо се потрудити да тај део одрадимо из сопствених средстава. Већ када причамо о Горњем Адровцу и комплексу у Горњем Адровцу вредност пројекта далеко превазилази могућности општине Алексинац. Ми наравно хоћемо да учествујемо сразмерно нашим могућностима, али ће нам ту бити неопходна помоћ и нашег министарства и Руског дома, руског министарства културе да заједничким снагама пробамо да уредимо тај комплекс ‒ каже Радичевић.

Судећи по изнетим информацијама може се очекивати да ће се након много година и разних идеја кренути са мртве тачке када је у питању градња, односно обнова, црквеног комплекса у Горњем Адровцу који је више од верског објекта. За развој тог краја можда и спас од изумирања тамошњих села, а за садашње и будуће генерације место неговања српско-руског пријатељства. Да ли ће ово остати још само једна недовршена прича и узалудан сусрет заинтересованих остаје да се види.

Посету Алексинцу руска делегација је завршила обиласком и полагањем цвећа код Руског споменика на Брђанки.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 12 =