Разговор са председником Радичевићем о Буџету за 2024. годину

Буџет за наредну годину, најзначајнији документ који доноси једна локална Скупштина, усвојен је током јучерашњег заседања Скупштине општине.

Он је план свега онога што ће Општина Алексинац радити током наредне године и како истиче председник општине Алексинац Далибор Радичевић, који активно учествује у изради Буџета, он је из године у годину све већи. Радичевић у разговору за наш медиј указује да је општинска каса све пунија и наводи разлоге.

− Буџет константно расте, што је добро. То је последица онога да је привреда на територији општине Алексинац кренула да ради и одатле имамо више пуњења буџета. Буџет у овој години је 1.952.000.000 динара и састоји се из три дела. Први део је онај део који су текући приходи у износу од 1.177.000.000 динара. Пренета средства из текуће године од 118.000.000 и пренета неутрошена средства за посебне намене која смо добили са стране у износу од око 58.000.000 динара − појашњава председник Радичевић.

На самој седници Скупштине, током усвајања, није било неких већих примедби на Буџет. Оно што се чуло од примедби, јесте да доста средстава одлази на месне заједнице. Председниче, Ви се не слажете са таквим констатацијама?

− Буџет који иде на месне заједнице можда и требамо повећавати, имајући у виду да имамо велики број месних заједница на територији наше општине. Према томе, да би могли да раде и функционишу и те како им треба финансијска потпора. Што су месне заједнице активније, и буџет ка месним заједницама би растао. Нажалост, имамо активних и оних мање активних месних заједница тако да примедба која је изнета, што се тиче самих месних заједница, мислим да не стоји и да бисмо у том делу чак требали повећавати буџете.

Оно што је такође изнето као примедба на самој седници Скупштине је и издвајање за спорт од  27 милиона, да ли Ви мислите да су то бачена средства или начин и покушај да се деца одврате од ружних навика, које имају, да седе поред телефона, и усмере ка томе да воде здравији живота и да се баве спортом. Можете то да појасните?

− Имамо велики број клубова на територији општине Алексинац, зато су и издвајања из буџета ка спорту велика. Нису велика када погледамо број клубова и резултате које они постижу. Према томе, треба само реално сагледати слику и на основу тога ћемо видети да и издвајање, када кажемо 27.000.000 изгледа много, али када погледамо број деце и заузеће свих спортских терена који се налазе на нашој територији, онда схватамо да нам се деца и те како баве спортом.

Оно што је изнето на самој седници јесте да о медијима не желите да коментарише, јер сматрате да се, што се медија и спорта тиче, средства издвајају по конкурсу, ту су ствари јасне. Сматрате и да на појединим позицијама треба повећавати средства.

− Оно што бих напоменуо у овом Буџету, што је новина, јесте да ћемо повећати давања која се тичу новорођенчади, повећаћемо цифру од 30.000 на 50.000 динара. На тај начин покушавамо да појачамо популациону политику и да помогнемо младим родитељима, још једним скромним давањима из локалног буџета, да се лакше одлуче да имају принове.

Председниче поменули сте овом приликом и Вртић као једну од установа којој иде доста средстава из самог Буџета, јер је велики колектив, са доста објеката, трошкова.

‒ У наредној години, надам се, да ће се реализовати оно што је можда и највећа потреба, не гледајући само велики износ трошкова, него и чињеницу да је око 140 детета на листи чекања, да у сарадњи са још неким привредним субјектима дође до проширења самог капацитета, а да то не буде на трошку Буџета, него да се добију донаторска средства.  

Шта грађани могу да очекују од оваквог Буџета у наредној години?

− Не практикујемо као локална самоуправа да потрошимо више пара него што имамо и да бисмо могли да имамо још више инвестиција. Наравно, велика је територија, велики су захтеви, али треба имати у виду она средства која нам долазе из Републике, а тичу се самих инфраструктурних одржавања која се у самом буџету и не виде. Према свему судећи, имаћемо велика улагања у 2024. години, а на корист свих грађана општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − one =