Ražanjska jela: Selo Poslon mesto vrednih domaćica

Poslon je rodno mesto čuvenog frulaša Save Jeremića. U znak sećanja na ovog majstora frule u obližnjem Ražnju se održava tradicionalna manifestacija „Dani Save Jeremićaˮ posvećena tradiciji i narodnom stvaralaštvu. U akciji očuvanja tradicionalnih jela pripremljenih u ražanjskoj crepulji najmnogobrojnije su bile žene iz Savinog Poslona. Zato je akcija trajala više dana.

Trećeg dana predstavljanja ovdašnjih jela u autentičnoj crepulji iz Rujišta, Biljana Bocić je spremila sarmice u vinovom listu, Jasmina Milić podvarak od kiselog kupusa, dok je Ljubica Buba Rajković napravila zeljanik.

Ove aktivnosti se odvijaju u okviru Projekta „Jake ženeˮ koji se realizuje uz finansijsku podršku Agencije za razvoj i saradnju vlade Švajcarske, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Opštine Ražanj. Projekat sprovodi Poljoprivredno-socijalna zadruga „Ražanjkeˮ, a recepti ovih jela naći će se u dvojezičnoj publikaciji, na srpskom i engleskom.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

fourteen + six =