Ражањ уз прославу славе, најавио и побратимство

Свечано и слављенички је било у Ражњу јуче до касно у ноћ. Другог августа, када се празнује Свети пророк Илија, општинска је и црквена слава. Трећу годином заредом на овај свечани дан Ражањцима у госте долазе пријатељи из бугарског Бобовог Дола, са којима је успостављена сарадња. Најављено је и побратимљење ових двеју локалних самоуправа.

Та дружења се организују у оквиру Програма фестивала „Фолклор у прекограничном региону”, који је суфинансирала Европска унија кроз Интеррег – ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија. И већ је трећа година како се узајамно посећују грађани ових двеју општина, односно њихови фолклорни извођачи и представници друштвеног и културног живота ових средина.  

Да те везе постају чврсте, у уводном обраћању је потврдила и председница, или по њиховом кметица, општине Бобов Дол  која је казала да јој је част и задовољство што се синоћ нашла у Ражњу. Подсетила је како се пре пет, шест година упознала са председником ражањске локалне самоуправе Добрицом Стојковићем око договора да заједнички аплицирају за одређене пројекте Европске уније. Сада, како је казала, није дошла пословно, већ као пријатељ Ражња и позвала је присутне да посете Бобов Дол.

На летњој позорници у Ражњу, односно у црквеној порти, смењивало се оро и коло у извођењу домаћина Културно уметничког друштва „Сава Јеремић” из Ражња и гостију чланова Народног читалишта „Мињор 2006” из Бобовог  Дола. Интересантне су биле и песме, као и музичке нумере које су изводили гости, али и домаћини су имали своје адуте,  браћу Бојана и Јована Младеновићa, који су одсвирали два кола на фрули. Своје минуте имала је и Етно-група „Нишко зоне” из Ниша.

У јутарњим сатима у ражањској Цркви Светог Пророка Илије, уз свечану литургију обављено је сечење славског колача. Домаћин славе је био радник Општинске управе Петар Стојковић, а колачар следеће године је Јелица Миленковић, запослена у Туристичкој организацији општине Ражањ.

Гости, како домаћи тако и из Бугуарске, као учесници фестивала имали су прилику да на крају дружења буду послужени и домаћом храном припремљеном у црепуљи. Жене из Ражња су се потрудиле да припреме и другу традиционалну храну овог краја и успешно презентују кулинарско наслеђе Ражња и околине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + 17 =