Ражањ и ове године био у знаку купине

Обиласком засада породице Миленковић у атару села Подгорац, једних од најбољих воћара у том крају, одржана је у суботу једнодневна манифестација „Дани купине” која се традиционално одржава у Ражњу.

Миленковићи тренутно гаје купину на 15 ари, али планирају да за догодине прошире засад за још толико. Задовољни су овогодишњим приносом сорте чачанске бестрне што нам је и потврдила Гордана Миленковић, како кажу у овој породици, најзаслужнијом за добар изглед засада.

− Малтене од почетка године се ради баш доста. На јесен ђубримо, па онда их режемо кад стигнемо на јесен, некад у пролеће и тако. Имамо око 15 ари површине и надамо се да наберемо сигурно преко 2 тоне, јер је баш добар принос ове године − рекла је Гордана приликом обиласка засада.

Они су задовољни откупном ценом, али кажу да увек може боље. Тренутна цена је 150 динара, али по рачуници произвођача она би требало да буде бар 200 динара.

Манифестација „Дани купине”, иначе, окупља пољопривредне произвођаче из ове општине, који осим што своје производе прикажу посетиоцима, имају прилику и да присуствују стручном предавању.

Према устаљеној традицији, после званичног дела уследило је предавање. О производима од купине и условима прераде окупљенима је говорио др Јован Ћирић, дипл.инг. технологије прехрамбеног инжињерства.

Пре почетка предавања, присутне је поздравио Драгиша Тодоровић, помоћник председника општине Ражањ.

− Ми смо ову манифестацију замислили тако да омогућимо нашим воћарима, пре свега, да се окупимо, да разменимо мишљења. Ове године нисмо успели да доведемо госте из Ариља зато што су и они имали своју манифестацију, али следеће године биће десета јубиларна и онда ћемо практично да то доста више омасовимо. Ове године је овако како је, међутим, идуће године то ће бити далеко, далеко шире − рекао је Тодоровић и додао да је проблем, када је у питању производња купина и свог другог воћа, управо тај да су те променљиве цене изазивале и различиту динамику подизања воћних засада.

Нажалост, полако се последњих година површине под купином смањују, тако да у овој локалној самоуправи процењују да на територији ове општине имају око петнаестак хектара. Прошле године је била солидна цена, међутим била је итекако солидна цена и за хладњачаре, јер су они у неком периоду продавали смрзнуту купину и по 7.5 евра, а од купинара су откупљивали по 150 до 200 динара.

И ове године „Дане купине” у Ражњу пратила је изложба пољопривредне механизације фирми из окружења, а поред њих, на штандовима су били заступљени и прерађивачи воћа, произвођачи пестицида и удружења која негују традицију и ручне радове. Организатор манифестације је и овог пута Удружење воћара и виноградара „Ражањˮ из Ражња.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + 6 =