Ратни меморијали општине Алексинац

Монографија „Споменици ослободилачких ратова на територији општине Алексинац” коју су приредили Мића Милојевић и Ђорђе Стошић синоћ је промовисана у склопу Програма обележавања јубилеја и значајних датума под називом Међа „Кључ од Србије”.

Ова монографија има документациони карактер и представља основну евиденцију, односно преглед ратних меморијала на територији општине Алексинац. Такође, она омогућује лакше вођење прописаних евиденција, популаризацију и доступност података о овом специфичном споменичком фонду.

Како се чуло на синоћној промоцији, намера аутора је да ова пригодна публикација широј читалачкој публици представи важност, значај и лепоту споменика ослободилачких ратова на територији општине Алексинац, односно Србије, или послужи као приручник стручној и широј јавности која је заинтересована за ову тему. Циљ монографије је и одавање почасти погинулим ратницима и жртвама ослободилачких ратова Србије.

− Треба младим људима послати јасну поруку да иза хладних мермерних плоча са исписаним именима младих људи који су своје животе уградили у темеље наше данашње слободе је уствари топлина живота управо тих младих људи који су се одрекли онога што им је најлепше и најсветије, а то је свога живота − рекао је Мића Милојевић током промоције.

Иначе, издавач Монографије „Споменици ослободилачких ратова на територији општине Алексинац” је УБНОР Алексинац.

Издавање ове Монографије суфинансирало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије – Београд.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − eighteen =