RAKETE NISU SPREČILE GRAD

Grad koji je prekjuče zahvatio i područje opštine Aleksinac najubitačniji je bio u atarima sela Korman i DonjI Ljubeš, kao i na prostoru Aleksinca i okolnih naselja. Prema zvaničnim podacima, u toku trajanja nevremena, na  gradonosne oblake dejstvovalo se sa 15 protivgradnih stanica uz upotrebu 42 rakete. Šteta nastala na poljoprivrednim usevima biće utvrđena narednih dana.

Sudeći po ranijoj praksi od te procene poljoprivrednici neće imati mnogo koristi. Kako su nam rekli u opštinskoj službi za poljoprivredu ranijih godini delimična šteta nadoknađivana je samo kad su stradali objekti, a ne i poljoprivredne kulture. Verovatno poučeni takvim iskustvom poljoprivrednici do danas nisu prijavljivali štetu, što nam je potvrđeno i u nadležnim lokalnim službama. Očito da se aleksinački poljoprivrednici sve više uzdaju u osiguranje useva i u sreću da baš njihovu parcelu neće zahvatiti grad.

IMG_20170503_165511Kako nam je prezentovano, već nekoliko godina u opštinskom Fondu za razvoj poljoprivrede postoje sredstva koja su namenjena za subvencije osiguranja useva koja mogu da koriste registrovana poljoprivredna gazdinstva. Takva sredstva postoje i u programima Ministarstva poljoprivrede. Nažalost mnogi poljoprivrednici nisu u mogućnosti da koriste ove subvencije, jer nisu izmirili obaveze iz penzijskog i zdravstvenog osiguranja, što je najčešće jedan od uslova konkursa.

Dobra vest je, kako nam je potvrdio Nenad Stanković, predsednik opštine Aleksinac, da je nakon dve godine rešen zakonski osnov za isplatu naknade strelcima iz opštinskog budžeta. Iako ovo nije zakonska obaveza lokalne samouprave iz opštinske kase u šest meseci rada Protivgradne službe za pedesetak strelaca izdvaja se mesečno u neto iznosu 4.000 dinara po osobi. Istovetna suma ovim ljudima se isplaćuje i iz Republičkog budžeta. Sve ovo nagoveštava, uz činjenicu da za sada ima dovoljno raketa, da možemo očekivati uspešniju sezonu kada je reč o odbrani od grada.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four − 1 =