Радичевић о ветропарку: Ту смо да видимо вољу наших грађана, ништа није одлучено

Изградња ветропарка у атару Мозгова је у протеклих тридесетак дана била значајна локална тема која је резултирала са још једним окупљањем грађана прошле суботе у тамошњем Дому културе, на коме су били присутни незадовољни мештани, представници инвеститора и председник општине Далибор Радичевић.

Радичевић, осим поздравног обраћања није узимао реч у дискусији, што се може тумачити да се у алексиначкој локалној самоуправи са пажњом односе према овом значајном питању. Или, можда су у питању и опречни ставови мештана, изнети на првом и овом последњем окупљању.

Председник општине је у разговору за наш медиј потврдио да је било више састанака, најмање четири и да је прича о ветропарковима кренула отприлике пре две године, напоменувши да је тада инсистирао на томе да се прво организује скуп у Мозгову, и то пре него што се почне са било каквом процедуром. Он је објаснио да није дискутовао, јер је желео да скупи све информације, како би се донеле најбоље одлуке како за мештане Мозгова, тако и све становнике општине Алексинац.

Први човек алексиначке локалне самоуправе нас информише да на прва два збора која су била пре две године, грађани нису били против. На предзадњем, трећем скупу, изражена су нека негодовања. Наш саговорник каже да се у време избора није заказивао скуп, како би се разговарало хладне главе и избегла политика.

‒ Наставили смо разоговре, сада, у суботу. Разговори нису завршени у смислу да смо коначно решили да ли је то добро или не, за грађане општине Алексинац и за насеља на којима се гради ветропарк. Са ветропарком још увек смо на самом почетку. Нисмо урадили ништа што општину Алексинац или Мозгово обавезује, а да не сагледамо прво све чињенице ‒ каже председник.

Радичевић додаје да ће се врло опрезно ићи са овим пројектом. Пошто је приватна компанија у питању, Општина Алексинац не може бити партнер у изради ветропарка.

Далибор Радичевић (фотографија из архиве)

‒ Оно што ми имамо јесте потписан споразум о сарадњи, то је протоколни споразум, да бисмо уопште могли да кренемо у причу израде плана детаљне регулације који је основ да би било шта могло даље да се уради. Пошто је приватна кoмпанија, није државни интерес, већ интерес компаније која има намеру да гради нешто на територији општине Алексинац, ми смо инсистирали на томе да План детаљне регулације буде о њиховом трошку. То подразумева да план који се ради доста дуго, и доста је скуп, буде о њиховом трошку, не желећи да преузимамо било какве ризике око тога да ли ће план успети или не ‒ каже наш саговорник.

Председник објашњава да је План био прошле године на раном јавном увиду, који је садржао одређене обрасце. Сада се очекује рани јавни увид нешто детаљнијег плана, када постоји могућност да све заинтересоване стране изнесу своје примедбе, замерке на план, да изнесу све оно о чему је причано и у суботу, у самом Мозгову.

‒ Након тога план иде на комисију која је састављена од стручних лица. У питању је струка која треба да каже своје мишљење, па тек онда план иде и на локалну Скупштину, на даље усвајање. Ми смо још увек на оном првом степенику доле. Далеко смо од саме реализације пројекта. Наравно да ће да се узима у обзир и мишљење грађана. Превасходно због тога што ће ветропарк бити на нашој територији, Мозгово, која је саставни део општине Алексинац. И те како нам је битно мишљење свих грађана и самог Мозгова, да ли је то нешто што је у плану, може да буде реализовано. Према томе, немамо никакав разлог за бојазан. Tреба само добро да извагамо да ли је то што се планира инвестицијом добро за нас или не ‒ изричит је Радичевић.

Радичевић упозорава да су Закони Републике Србије врло јасни и прецизни у тој области, поготово што се ради о таквим објектима који нису мале висине. Он појашњава да сви имаоци јавних овлашћења, односно сви они који су заинтересоване стране у том пројекту, морају да дају своје мишљење на основу захтева компаније да се изда грађевинска дозвола.

‒ Сам процес и пут, нит је брз, нит је лак, нит је једноставан. Добро је поткрепљен законом. Ми смо ту, прво да видимо вољу наших грађана, а онда и да спроводимо закон ‒ поручује алексиначки председник.

Радичевић још и каже да оног тренутка када План детаљне регулације буде на јавном увиду, осим што ће моћи да се информишу у згради општине, као и за сваки план детаљне регулације, биће и објављен преко средстава јавног информисања, између осталог и нашег медија. Постоји намера да се са тим планом, уколико дође до тога, оде до Мозгова, да се мештанима представи план и да се поново прича о томе.

2 коментара

  1. Ukoliko ovo, ukoliko ono.
    Ukoliko neki konačno ne shvate da veliki deo meštana Sela Mozgovo zna mnogo što šta, da su ti ljudi prosli sveta, da znaju da dolaze do raznih informacija putem interneta…. Utoliko će pre shvatiti da selo Mozgovo samo kroji svoju sudbinu iz svog džepa i da se ne može kupiti za sitniš koji ovi vajni “investitori” nude.

    1. Šta znaju? Da će se zapaliti generator pa će im zagaditi vazduh? O my god!!! A ujesen sami pale strnjike i travu da ceo Bukovik i Bradarac zatrpaju dimom ne može da se diše, ali neeee, generator vetroparka će izazvati ekološku katastrofu. A o tome što sopstveno đubre bacaju po rakama i kanalima u polju i da ne govorimo. Najzaostaliji a ujedno i najnevaspitaniji i najprljaviji i najtvrdoglaviji narod na balkanu živi u aleksinačkoj opštini.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 9 =