Рачуница алексиначког сточара: Ја теби, ти мени и нико никоме

На основу Закључка Владе Републике Србије Републичка дирекција за робне резерве ће извршити бесповратну испоруку до 15.000 тона меркантилног кукуруза у циљу упућивања помоћи узгајивачима млечних крава. На завршеном Јавном позиву за овај вид помоћи је, како је незванично сазнала наша редакција, конкурисало 325 газдинстава са територије општине Алексинац у чијим стајама се налази 2.691 грло крава музара. Ако сви ови кандидати остваре право на овај вид субвенција, у нашу општину из робних резерви биће допремљено преко 645 тона кукуруза.

Са подручја општине Ражањ за овај вид бесплатне помоћи јавило се 106 газдинстава са 742 млечне краве, потражујући преко 178 тона кукуруза.

Пријаве су се подносиле Пољопривредној саветодавној и стручној служби која обавља саветодавне послове на подручју где је место у коме се налази објекат са млечним кравама. Стручна служба из Ниша послала је обједињену листу Министарству пољопривреде које ће да изврши рангирање, а онда следи издавање потврда о одобравању поменуте помоћи.

За пољопривреднике, нарочито оне са мањим количинама, највероватније проблем ће бити транспорт, односно његова исплативост. Поједини се надају помоћи локалне самоуправе која би буџет коштала отприлике пет-шест милиона. И то није једини проблем. Кукуруз у зрну је у ринфузу, па је ризик обавити поделу у џаковима, а да се он сложи у килограм.

Опет по незваничним информацијама, у буџетима локалних самоуправа нису планирана средства за таква издвајања, па је неизвесно како ће се решити тај проблем. Када почне расподела пракса ће показати, а можда ће и надлежна министарства дати неки предлог који би био у интересу сточара. Овако појединачан превоз може да буде скупљи од добијеног кукуруза, попут оне пословице „већа дара, него мераˮ, односно потрошено више него добијено.

Алексиначки сточари позитивно оцењују ову меру Владе Републике Србије, али упозоравају на смањење других подстицаја, као што је премија за млеко, које на неки начин одгајивачима музних крава умањују значај помоћи у кукурузу.

− Поздрављам сваку меру која иде у прилог земљорадницима, пољопривредницима. Тренутно је она упућена нама, произвођачима млека. Све је то лепо. Још ништа нисмо добили од тога, али одмах су нам скинули премију за млеко са 15 динара по литру у претходна два, на 10 динара у овом кварталу − каже за наш медиј Срба Трифуновић, један од најпознатијих произвођача млека у нашем крају.

Он изражава сумњу да ће, по његовој рачуници, због смањења премије, пољопривредници на овај начин сами да плате тај кукуруз.

− Пољопривредници су морали да изгубе један дан у прикупљању документације, писању захтева, предавању захтева и то. Ту смо имали неке трошкове, исто око тога. Све у свему, своди се, ја теби, ти мени и нико никоме − закључује овај саговорник.

Сточари који буду на ранг листи, на месту које обезбеђује поделу до предвиђених 15.000 тона кукуруза, добиће по грлу 240 килограма.

Фотографије: Илустрација (извор Гугл).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 10 =