Пукли са вишњом, трешњом задовољни, на реду купина и шљива

Пољопривреднике ових дана не мучи само суша, већ откупне цене појединих производа. Одавно сељак не гледа само у небо очекујући корист или штету, већ мора да свој поглед усмерава и према тржишту како би барем претпоставио шта ће се наредних година добро плаћати, а шта је боље поклонити него продавати. Лако је то рећи, али тешко и остварити. И то из више разлога. Заснивање појединих засада, нарочито воћа, није једногодишњи посао, па тако није лако ни преорјентисати се на другу производњу. Ту је и глобално тржиште, па накупци, трговци, извозници и остало.

Тако да наш пољопривредник мора да гаји више култура, како би имао одрживу производњу. Каква ће ова година бити за воћаре са подручја наше општине можда се најбоље може закључити из приче Часлава Петровића из Малог Дреновца. Он има засаде под шљивом 3,5 хектара, хектар и по под купином сорте „лохнесˮ и „чачанска бестрнаˮ, чија се берба очекује.

‒ Ове године је мраз имао утицаја можда 10 посто, десеткован је род. Трешња је била добра, цена је била 250, па је дошла до 120 динара за килограм. Што се тиче шљиве цена се не зна, али се надамо цени од 25 до 30 динара што је на граници рентабилности, да кажемо задовољавајуће. Купина ће, како чујем, бити 200 динара и ту може да се оствари неки профит. Питање шта ће бити идуће године, али ова година је добра, добра је и за бераче који зарађују преко 3000 динара – каже Петровић.

Али није све идилично. Поједино воће ове године поново је разочарало воћаре.

‒ Што се тиче вишње конкретно ове године, лоша је зарада, радници су узимали 15 динара, а откупна цена је била 30 динара, јер је плод био друге класе ‒ каже овај произвођач.

Ово су само неке претпоставке и очекивања наших воћара, а оно што ће се дешавати у наредних месец, два и не зависи много од њих.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − sixteen =