Прво Горњи Адровац потом Делиград

Почетак септембра је право време да се подсетимо предака који су на овим просторима војевали за слободу и да им након скоро век и по од часних бојева одамо почаст.

Одбор за неговање традиције и обележавање значајних историјских датума општине Алексинац и Удружење бораца НОР-а општине Алексинац сутра ће крај Руске цркве обележити 144. годишњицу Боја на Горњем Адровцу, годишњицу погибије пуковника Николаја Николајевича Рајевског, али и много ратника војника Срба у овом боју.

− Обележавање ове годишњице почиње у 9 сати када ће свештенство наше епархије служити литургију. За 10 сати заказан је помен страдалим војницима и Рајевском, а потом ће бити положени венци цвећа на спомен обележје Николају Николајевичу Рајевском. Очекује се да ће венце цвећа положити делегација Скупштине општине Алексинац, затим делегација Удружења бораца, многе патриотске организације и удружења како из наше средине тако и са стране. Свој долазак си најавила су разна удружења из Ниша и околних места, а очекује се и делегацију Министарства одбране, тачније Војске − најавио је Мића Милојевић, секретар Удружења бораца и члан Одбора за неговање традиције.

Након Горњег Адровца, два дана касније, у петак 4. септембра биће обележена 214. годишњица битке на Делиграду, једне од највећих победа у Првом српском устанку. Протокол за ово обележавање води Министарство за рад, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, а обележавање почиње у 11 сати.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six − 4 =