Први дан Фестивала: Загрли себе онаквог какав заиста јеси

Подизањем заставе Фестивала и маскенбалом полазника вртића „Лане” на платоу Дома културе јуче су почели 24. Књижевни сусрети „Гордана Брајовић”. Као и увек када наступају најмлађи интересовање у алексиначкој јавности је велико. Тако је било и јуче када су главном градском улицом прошетали малишани из „Ланетаˮ са својим занимљивим костимима што је својим фото апаратом забележио колега Стефан Живковић.

Први дан ове манифестације завршен је веома занимљивом трибином под називом „Како прихватити различитостˮ на којој су учествовали Дејан Алексић, Јовица Тишма, Виолета Јовић, Бранко Стевановић, Драган Хамовић и Жељко Младеновић.

Трибина се бавила темом како прихватити различитост и чуле су се разне тезе. За једне је прихватање различитости разумевање према другим, за друге је доброта, док трећи кажу да је тешко говорити о различитости када многи покушавају да униформишу свет. Било је и теза да већина нас жели да буде различита од групе, али да нисмо спремни да прихватимо туђу различитост.

Бранко Стевановић сматра да је у српском народу уважавање различитости  постајало од давнина, на шта указују и епске песме у којима се каже „Ни по бабу, ни по стричевима, већ по правди Бога истинитогˮ и „Боље ти је изгубити главу, него душуˮ.

И сама тема награђеног романа „Загрли Месецˮ ауторке Данице Богојевић је толеранција и прихватање различитости.

‒ „Загрли Месецˮ је заправо метафора, да загрлиш себе онаквог какав заиста јеси и да поносно засијаш пред свима. То је најважнија порука коју морамо пренети млађим генерацијама. То је најважнија поука и за многе од нас ‒ изјавила је једном приликом ауторка.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − nineteen =