Проверите своје здравље на Светски дан срца

Светски дан срца, 29. септембар се од 2000. године обележава у целом свету с циљем да се повећа ниво свести становништва o томе да се оболевање и умирање од кардиоваскуларних болести може спречити увођењем здравих стилова живота.

Тим поводом Дом здравља и Црвени крст Алексинац у петак организују двосатну акцију на платоу испред Туристичко-информативног центра и ово је прилика да  заинтересовани грађани измере притисак и провере ниво шећера у крви. Од 9 до 11 часова сви заинтересовани грађани могу да се консултују са лекаром и изврше контролу основних здравствених параметара, а од волонтера овдашњег Црвеног крста добиће воће.

Циљ ове акције која се ове године одржава под слоганом „Срцем упознај срце!” је подизање свести грађана о важности бриге за сопствено здравље.

Иначе, сваке године у свету 17,9 милиона људи умре од последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85 процената превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + twelve =