„Протина беседа” у част великог беседника

Трећу годину заредом биће одржана Протина беседа, академија посвећена Проти Стевану Димитријевићу.

Сутра, 22. јануара, на дан рођења овог, према свему, великог алексинчанина у Великој сали Дома културе, а у организацији Центра за културу и уметност Алексинац уз помоћ суорганизатора Огранка Српске академије наука и уметности у Нишу, биће одржана манифестација посвећена животу и делу Проте Стевана Димитријевића, човека који је задужио не само своји град, већ и читав српски народ.


А ко је био Прота Стеван Димитријевић?
Владика Николај Велимировић назвао га је Анђео Божји за јужну Србију, а многи његови савременици дивили су му се и уживали у његовим беседама. Нажалост, потомци су га једно време заборавили. Име Проте Стевана Димитријевића дуго није спомињано, чак ни у његовом Алексинцу, где је рођен 1866. године. Тек у лето, 2001. када је по жељи патријарха Павла, једног од Протиних ученика, баш у сали Патријаршије промовисана прва објављена биографија Проте Стевана Димитријевића, коју је потписала Зорица Пелеш из Београда, име овог великог патриоте и верника, поново је оживело у народу.
Мали је број Алексинчана који зна да се на Старом гробљу налази црква Светих архистратига Михаила и Гаврила, задужбина Проте Стевана Димитријевића, који је ту и сахрањен у породичној гробници. Фреске су осликали чувени руски сликари, чија дела красе Бели двор на Дедињу и Краљеву цркву на Опленцу.
Пре петнаестак година по Стевану Димитријевићу названа је Техничка школа у Алексинцу која се једним делом налази на његовом имању, а и једна алексиначка улица понела је име овог великог човека, чија су добра дела утиснута у историју човечанства.


Овогодишњи програм Протине беседе ће се састојати из беседе коју ће у облику дијалога водити познати глумац Небојша Дугалић и новинар Александар Гајшек, препознатљив по својој емисији „Агапе”. Њих двојица ће говорити на тему уметности и вере.
Почетак програма је заказан за 19 сати, а улаз је слободан за све заинтересоване.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − eight =