Промовисана збирка песама сатканих од емоција

Кроз необавезан разговор, у лепој јунској атмосфери, јуче је у оближњем кафићу одржана промоција књиге „43 дана до мора”, ауторке Јоване Станковић.

Ауторка ове књиге, тачније, збирке поезије, је наша суграђанка, која је већ дужи низ година позната по свом раду у виду позоришних критика, али и текстовима који се налазе на добро познатим блоговима.

Ова прва збирка поезије, састављена чистог срца и отвореног ума, исписана с љубављу, сетом, жудњом, патњом, сновима и жељама није оставила присутне равнодушнима, а Јована нам је појаснила како су настајале ове песме.

‒ Ја сам ову поезију почела да пишем пре, тачно десет година. Ту се у збирци и налазе те песме које су настале тада у том периоду када сам почела да пишем и, наравно да су све те песме настале из неке врсте емоције. Нису оне аутобиографске, али јесу настале из тих емоција које нисам имала где, па сам их пренела на папир ‒ појашњава ова песникиња.

Људи се током живота мењају, одрастају, другачије размишљају и сазревају. Међутим, оно што увек остаје исто је емоција. Песникиња нам је дочарала какав је осећај читати своју поезију коју је писала у последњих десетак година.

‒ Раније, када сам почела да пишем и када сам их поново прочитала и прикупљала за збирку поезије, приметила сам да је то, у ствари, нека друга особа. Чини ми се да је све то произилазило из истих емоција, које нисам имала куд, па сам их преусмеравала на папир, речи ‒ завршава Јована.

Током ове вечери, присутнима је Јованину поезију читала наша позната глумица Биљана Николић, која је атмосферу учинила још емотивнијом.

Јована Станковић је дипломирана филолошкиња и позоришна критичарка, рођена. у Алексинцу. Будући да се таленат за бављење језиком истицао у основној школи, уписала се у филолошко одељење за енглески језик у Првој нишкој гимназији Стеван Сремац”, а након тога је завршила србистику на Филозофском факултету у Нишу. Пише позоришне критике и прати позоришне фестивале широм Србије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + 13 =