Promovisana zbirka nagrađenih dramskih tekstova sa Festivala prvoizvedenih predstava

U okviru 46. Festivala  „Dani komedije“, sinoć je u Kulturnom centru u Jagodini predstavljena monografija o Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu  pod nazivom „Prvih pet“. Radi se, zapravo, o antologiji pobedničkih dramskih tekstova izvedenih na ovom festivalu od 2012. do 2016. godine.

– Ovo je jedan vid popularizacje i podsticaja dramske književnosti na srpskom jeziku. Dakle, rezultat trajanja festivala, dokaz njegove vrednosti i podsticaj ukupnoj dramskoj književnosti sa željom da se sa tom praksom nastavi.  Knjiga sadrži malu analizu drama i osvrt na njihov pozorišni život sa svim relevantnim podacima – kaže za Radio Aleksinac priređivač knjige  Milivoje Mlađenović.

O knjizi su govorili i aktuelni selektor Festivala prvoizvedenih predstava Toma Trifunović i Željko Hubač, koji je autor jedne od nagrađenih drama.promocija monografije

U monografiji “Prvih pet”objavljeni su dramski tekstovi: “Devojke” Radoslava Pavlovića, “Mali Geza” Janoša Haja, “Bizarno” Željka Hubača, “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića i “Gde je nestao Harms” Mile Mašović Nikolić.

Osim na “Danima komedije” u Jagodini, monografija “Prvih pet” trebalo bi da bude promovisana i na “Sterijinom pozorju” u Novom Sadu, Festivalu profesionalnih pozoriša “Joakim Vujić” u Pirotu, kao i na Festivalu “Pozorišno proleće” u Šapcu.

Knjigu je objavio Centar za kulturu i umetnost uz pomoć Skupštine opštine.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six − 2 =