Пројекат за већи утицај грађана на управу

Међу 12 предлога који су добили финансијску подршку за реализацију у оквиру швајцарског пројекта АЦТ је и један удружења из Алексинца. Удружење „Друштво за развој креативности” из Алексинца у достављеном допису редакцији обавештава јавност да је на Позив за доделу грантова за партнерске иницијативе између организација грађанског друштва и јединица локалне самоуправе успешно прошло све фазе селекције и добило финансијску подршку.

Пројекат под називом ГРАЛ-Грађански Ревизори Алексинца одобрен је у оквиру пројекта Владе Швајцарске „Заједно за активно грађанско друштво – АЦТ” који спроводе Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Пројекат ће се спроводити у партнерству са општином Алексинац.

У оквиру овог позива финансијску подршку добило је укупно 12 предлога пројеката, а изабрана удружења долазе из свих крајева Србије – Пожеге, Новог Пазара, Пријепоља, Ужица, Ниша, Крушевца, Крагујевца, Аде, Руме, Алексинца, Краљева и Београда.

Позив за партнерске иницијативе организација грађанског друштва (ОГД) и јединица локалних самоуправа (ЈЛС) отворен је са циљем да се кроз заједничке пројекте грађанских удружења и локалних самоуправа створе нови, иновативни механизми за веће учешће грађана у процесу доношења одлука, пружању услуга грађанима на локалу и за повећање мониторинга рада локалних органа власти.

„У фокусу партнерских иницијатива јесте спровођење и промоција реформи у локалној самоуправи које ће унапредити учешће грађана у процесу доношења одлука, транспарентност, одговорност и инклузивност локалних органа власти”, стоји поред осталог у саопштењу алексиначког Друштва за развој креативности достављеног редакцији.

Пројекат ће трајати 12 месеци, а у оквиру њега биће организовано више активности у којима ће учешће имати и грађани, као и представници локалне самоуправе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =