Пројекат „Буђење жена”: Умрежавање локалних удружења

Алексиначко Друштво за развој креативности, безмало годину дана ради на умрежавању женских организација на подручју општине и на унапређењу локалних политика за родну равноправност. Спектар предузетих активности ка овом циљу, предузима се у склопу пројекта „Буђење жена”.

Овај пројекат који спроводи Друштво за развој креативности, подржали су Реактор-Истраживање на делу и њихови партнери кроз Акцију „Унапређење родне равноправности кроз процес приступања ЕУ”. Поменуту Акцију финасира Европска унија, а суфинансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу.

Пројекат је отпочео тродневним тренингом за чланице женских локалних удружења у циљу унапређења њхових вештина и знања за препознавање кршења женских права, као и јачања њихових капацитета за ефективан дијалог са властима и другим организацијама цивилног друштва уз развијање свести о значају родне димензије. Како би се повећала информисаност женских удружења реализован је сет радионица за укупно 80 жена из осам локалних удружења.

Теме радионица односиле су се на женска и људска права, грађански активизам, принципе родне равноправности у циљу повећања спремности чланица удружења за квалитативним променама у својим заједницама. Једна од кључних активности била је и организовање састанака са представницима значајних локалних актера и локалних власти у циљу подстицања дијалога за решавање битних питања из рада локалних удружења. Паралелно се одвијало и вишемесечно истраживање у виду родне анализе неколико локалних стратешких планова.

Извештај са препорукама за унапређење родне равноправности у локалним политикама биће предат на завршном догађају, који ће бити уприличен у последњем месецу пројекта.

Круна пројекта је умрежавање свих локалних женских организација цивилног друштва потписивањем меморандума о умрежавању свих локалних ЖОЦД укључених у пројекат, које се баве унапређењем родне равноправности. Очекивања су та да ће успостављени дијалог бити одржив и да ће родне политике бити утемељене у свим сегментима јавног живота на подручју алексиначке општине.

Према речима Снежана Живадиновић, координаторке Друштва за развој креативности, овај пројекат је први корак у суштинском буђењу жена, посебно сеоских жена, која она препознаје као значајне активисткиње у даљем периоду у борби за остварење права жена и утемељење политике родне равноправности на свим нивоима.

Радица Бабић из Етно-удружења Корман, истакла је да се досадашња подршка у пројекту „Буђење жена” умногоме оснажила њихове чланице и да су спремније за квалитетније деловање у својој заједници.

Сличан коментар за учешће на радионицама и другим пројектним активностима имају и чланице из сеоског удружења Супер жене из Тешице које су активне и у превенцији и борби против насиља, те ће своја нова знања употребиити у даљем раду удружења.

Радује чињеница и да је недавно формирано још једно сеоско женско удружење. У питању је удружење „Вредне домаћице” из Гредетина које је формализовало свој рад и чије ће чланице бити укључене у наредне пројекте Друштва за развој креативности.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six − three =