Проглашена ванредна ситуација на делу територије општине

Општински штаб за ванредне ситуације у општини Алексинац је на данашњој седници разматрао извештаје и препоруке Стручног оперативног тима, који је протеклих дана обишао две проблематичне локације у улицама Озренској и Моравичкој.

У Озренској, објекат власника који је у иностранству, а где је некада била продавница, се срушио и угрозио приватне поседе и јавна добра. У Моравичкој дошло је до рушењa иструлелог бреста, који је оштетио једну приватну ограду. На општинској парцели постоји још један брест дужине око двадесет метара, који треба да будe уклоњен у наредном периоду.

По извештају поменутог тима у Озренској, објекат изграђен седамдесетих година прошлог века од чврстог материјала , власника Саше Милосављевића, је по изјави очивидаца, у понедељак преко ноћи, склизнуо низ косину терена када је дошло до његовог рушења и разношењa грађевинског материјала. Површина косине је подложна обрушавању, ерозији и испирању ситнозрнастог материјала.

Оперативни тим је предложио формирање Комисије за процену штете, да се изврши уклањање остатка грађевинског материјала са неколико парцела. У улици Озренској због недостатка финансијских средстава градња потпорног зида вредног 5,5 милиона динара биће обављена следеће године, а до тада наложено је јавним предузећима да се насипањем матријала заштите парцеле од продора воде са улице и она усмери према канализационим шахтама.

У Моравичкој, стручан тим је констатовао да на косини терена постоји видно обрушавање и клижење терена према стази, тако да је прилаз објектима делимично сужен. Површина косине обрасла је саморастињем и на њој постоји једно стабло бреста висине 20 метара. По изјави једне грађанке једно иструлело стабло бреста је пало и оштетило приватну ограду. Тим је у овом случају препоручио сечу бреста тако да корен и стабло до два метра остану како би задржали матријал на косини, да се формира Комисија за процену штете и почне израда Пројекта за изградњу потпорног зида дужине 20 метара.

Општински штаб је на данашњој седници прогласио ванредно стање на делу општине Алексинац, које се односи на три парцеле у Моравичкој улици, како би се отклониле последице и спровеле препоручене мере.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + fifteen =