Пристиже вода са југа

Сви који су јутрос прошли преко моста на Јужној Морави код Алексинца могли су да виде да је корито Мораве пуно и да прети да поплави околне парцеле на левој обали.

Како стоји на сајту Републичког хидрометеоролошког завода водостај Јужне Мораве код Алексинца је тренутно 362 центиметра,  односно толико је изнад редовног нивоа. Тај ниво је у опсегу редовне, а до ванредне одбране остаје још четрдесетак центиметара. Нагли раст нивоа Јужне Мораве је био и очекиван, јер су на југу Србије поплаве, па је Морава нагло расла у последња два до три дана. Пре викенда је водостај био негативан, односно испод редовног нивоа, а сада је у зони редовне одбране од поплава.

Када је реч о Моравици, њен водостај у Алексинцу је тренутно око 60 центиметара. Како њен ниво контролишу испуштањем воде из Бованског језера, он се неће драстичније мењати, јер је језеро тренутно на коти 251,35 што је у нивоу за ово доба године. Иначе, Моравица је до петка била доста плића, али од викенда је повећано испуштање језера за 2 кубика, па је корито Mоравице сада пуно.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 5 =