Пример како треба да изгледа сарадња на пројекту

У склопу пројекта „Креативни инклузивни клуб” који реализује Општина Алексинац у партнерству са Друштвом за развој креативности, финансираног у склопу заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе РОМАКТЕД фаза два, данас је уприличена свечана додела таблета ромским ученицима, један од завршнх догађаја овог пројекта.

Уручење таблета је одржано у сали зграде бившег комитета и, на неки начин је тиме отворен простор који је добрим делом реновиран, адаптиран и опремљен средствима из пројекта „Креативни инклузивни клуб”, који је реализовала Општина Алексинац у партнерству са Друштвом за развој креативности, и да је финансирана у склопу заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе.

− Ми смо као општина Алексинац, у РОМАКТЕД фаза 2 ушли, могу да кажем неискусни и доста тога смо научили. Добили смо подршку Савета Европе и Европске уније. Ова просторија која је сада опремљена, кратак пројекат је био, нису велика финансијска средства, али могу да кажем да смо један пример добре праксе, где уз иницијативу и идеју може много штошта да се уради − рекла је Маријана Радивојевић, заменица председника Општине Алексинац приликом поздравног обраћања.

Колико је била велика подршка локалне самоуправе на овом пројекту  могло је да се чује приликом обраћања програмске менаџерке Савета Европе, Марине Васић.

− Као неко ко води програм у региону у 80 градова и општина, могу да кажем да сте ви заиста један добар пример праксе како заиста треба да се имплементира. РОМАКТЕД програм траје од 2017. године, ово је друга фаза коју је Маријана нагласила, трајаће до краја 2024. године. Ово је само једна од активности које ми спроводимо у оквиру ових малих грантова и пројеката, где такође пружамо руку и локалном цивилном друштву као што сте ви, у целокупном оснаживању ромске заједнице. Приоритета и потреба је пуно − рекла је Марина.

Иначе, током овог пројекта у Алексинцу су помогли уређење и опремање овог простора, као и набавку 20 таблета за ромске ученике и ученице. Такође, набављен је медицински материјал и опрема, а организаовани су лекарски прегледи и едукативне радионице.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 4 =