Примењена уметност на традиционалан начин

Данас је у просторијама Туристичко-информативног центра Алексинац одржан први час радионице „Ткање храмова”, односно изучавање ткања на ручном разбоју.

Реч је о инклузивној радионици коју је иницирао Центар за културу и уметност Алексинац, пројектом подржало Министарство културе, а која укључује младе и децу са сметњама у развоју. Ова радионица је такође намењена чланицама Удружења жена и свима онима који желе да се баве ткањем. Међутим, и поред великог интересовања за радионицу организатори су ограничени простором што нам је и потврдила Лидија Ракоњац, организатор програма у ЦКУ Алексинац.

− Нажалост полазника имамо само двадесетак зато што смо ограничени самим бројем учесника који се могу бавити тренутно ткањем. Предавач је госпођа Ана Голубовић, дизајнер из Пирота, која је иначе вишедеценијска ткаља нарочито пиротских ћилима и можемо да кажемо да је прави виртуоз на ручном разбоју − каже Лидија Ракоњац.

Сви они који буду похађали ове радионице могу да очекују да стекну основе знања ткања, пре свега на ручном разбоју, а да би се стигло до ручног разбоја данас су стартовали на рамовима који су много лакши за рад и да би се савладала основа ткања.

Према плану, сваког петка до краја септембра биће одржаване ове радионице, затим и цео октобар, а у новембру ће бити уприличена заједничка изложба радова. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × five =