Прича о просветитељима на алексиначкој сцени

На репертоару Ценрта за културу и уметност, данас се нашла едукативна представа „Бедеми ћирилице” која је говорила о животу и раду Ћирила и Методија, односо њиховој мисији описмењавања словенских народа.

У дуодрами „Бедеми ћирилице” рађеној по тексту Владимира Ђорђевића, а у режији Милића Јовановића, играју Александар Јеленић и Предраг Јовановић. Радња ове представе у вези је са животом првих просветитеља на овим просторима и њиховом ширењу писмености и хришћанства на Балкану.

У разговору са Александром Јеленићем, који је био у улози Методија сазнали смо то да је ова представа доста утицајна и да је публика сваког узраста веома заинтересована за ову тему.

− Ова је представа за мало старији узраст, пошто је стилизована и текст је такав да захтева једно одређено предзнање. Успешно је, где год да играмо свуда су позитивне критике − каже Александар Јеленић, који је играо улогу Ћирила.

Старија публика која је већ упозната са причом Ћирила и Методија, могла је своје већ стечено знање унапредити или се подсетити неких можда забрављених детаља, али они најмлађи, који су се први пут сусрели са овом темом већ су показали велику заинтересованост.

Овај позоришни комад „Бедеми ћирилице” премијерно је изведен на сцени Књажевско-српског театра у Крагујевцу у јуну 2019. године и то са благословом Његовог Преосвештенства владике шумадијског Господина Јована.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =