Препржољ, червиш, пр’пек…

Па онда баница са плавим патлиџаном, таратор салата…

То су само неки од назива бројних специјалитета домаће и иностране кухиње у којима су могли да уживају посетиоци кулинарског фестивала „Тозин лонац” који је у суботу одржан у Ргошкој бањи надомак Књажевца.

Међу 15 екипа које су укрстиле варјаче на овом надметању, две су биле са подручја наше општине, а то су Етно-удружење „Корман” из истоименог села и Удружења грађана „Радиност” из Алексинца. Одличан утисак на чланове жирија и посетиоце оставили су представници оба наша удружења.

− Ми смо се представили традиционалним специјалитетима наше алексиначке кухиње. Почев од добре и лепе погаче, домаћег хлеба, ту субиле и салате, љуте папричице у уљу, таратор салата, парадајз, затим увек актуелан урнебес и гулаш од јунећег и свињског меса који већ неколико година припремамо на оваквим такмичењима − каже Драган Ристић, потпредседник „Радиности”. − Са Књажевчанима имамо дивне односе и дугогодишњу сарадњу и зато смо одлучили да се овде премијерно представимо у новим црвено-белим кецељама и шеширима − истиче Ристић и за наредни викенд најављује учешће „Радиности” на Сабору воденичара у Кукљину крај Крушевца.

− Код нас се традиционално припрема червиш као предјело на слављима и весељимо, па смо хтеле да покажемо како то изгледа − наводи Џемина Николић, чланица Етно удружења „Корман”. − На нашем столу био је и прпек, баница са плавим патлиџаном, имали смо домаће погаче, као и ораснице које су неизоставне на свакој манифестацији. Ипак, најјачи утисак на чланове жирија оставио је червиш и његов каратеристичан укус − каже наша саговорница и додаје да су „Дани банице” у Белој Паланци наредна манифестација на којој ће Корманке учествовати.

У знак сећања на Светоза Јовановића, некадашњег археолога књажевачког Завичајног музеја, истраживача и врхунског кувара, „Тозин лонац”, који, иначе, нема такмичарски карактер, организовали су Удружење за неговање традиције „Извор” и Општина Књажевац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 5 =