Преко Гимназије до руске стипендије

За ученике основних и средњих школа данас почиње зимски распуст, али за осмаке који желе да упишу двојезично српско-руско одељење Алексиначке гимназије нема одмора.

Сви заинтересовани ученици осмог разреда, имаће прилику да се упознају са радом двојезичног одељења Алексиначке гимназије у уторак, 22. децембра од 12 сати. Након промоције у режиму видеоконференције, биће одржан и први час припремне наставе.

− Што се тиче овог одељења, оно постоји у нашој школи већ 6 година, ове године први пут се укључују лектори из Русије. Имамо 4 лектора из Русије који држе онлајн наставу са нашим ученицима. Такође добили смо донацију НИС-а и обезбедили смо лаптопове за све ученике билингвалног одељења. Такође, добили смо донацију коју ћемо наредне године највероватније употребити, ако све буде у реду, за традиционално путовање матураната у Русију −  напомиње Данијела Вељковић, директорка Алексиначке гимназије.

За упис у ово одељење, заинтересовани ученици, могу да се пријаве преко линка који се налази на сајту школе. Испит се пријављује априла, а полаже крајем маја, почетком јуна, пре завршног испита.

Услов за упис у двојезично одељење је положени пријемни испит из руског језика који се састоји из писменог и усменог дела. Очекивани ниво знања из руског језика за упис у билингвално руско-српско одељење математичког смера је ниво А2 према скали Заједничког европског оквира за језике.

Организована онлајн припремна настава из руског језика за ученике 8. разреда је бесплатна и она је намењена, пре свега, ученицима који почињу да уче руски језик и има за циљ да их оспособи за полагање пријемног испита.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − one =