Представници РАС у Ражњу, претходница инвеститора?

Општина Ражањ као једна од најнеразвијенијих индустријских средина могла би у будућности да промени овај неславни статус. Општину Ражањ јуче је обишао представник Развојне агенције Србије који је задужен за праћење слободних локација које би биле понуђене у наредном периоду заинтересованим инвеститорима. Односно, представник ове државне агенције, која има значајну улогу у привлачењу инвеститора, упознао се са локацијама са којима локална самоуправа располаже, а намењене су јачању привредног развоја средине.

У Општини Ражањ су раније већ предузели одређене активности у овој области, снимили су све локације дроном, а и статички су обрадили неопходне податке који дају увид инвеститору о атрактивности понуђеног простора. То су људи из ражањске локалне самоуправе током јучерашњег састанка презентовали и представнику Развојне агенције Николи Вујовићу.

− Обишли смо терен и идентификовали смо три-четири локације које су изузетно интересантне. Сад нам предстоји да детаљно разрадимо имовинско-правне односе да би практично у моменту када се појави инвеститор они било потпуно чисти, јер само по тим условима инвеститори прихватају да дођу у неку средину. Оно што је такође констатовано од стране представника Развојне агенције да је положај Ражња изузетан, посебно је локација од 2 хектара, коју смо понудили у старту, на изузетно повољном месту − рекао је Драгиша Тодоровић, помоћник председника Општине Ражањ.

Он је објаснио да се ради о земљишту које је непосредно уз ражањску наплатну рампу и да постоји могућност да оно буде опремљено канализацијом и водом, као и прикључком на гас. Ту непосредно је и главна трафо-станица, значи енерго-флуиди су потпуно обезбеђени. Ове погодности уливају оптимизам Тодоровићу, који и очекује да се појави неко од инвеститора који ће бити задовољан оваквом моменталном понудом.

Током ове посете са представницима Развојне агенције договорено је да се за општину Ражањ уради и комплетан приказ обе индустријске зоне, север и југ, на српском и енглеском језику.То би омогућило лакши контакт и комуникацију са инвеститорима.

У општини Ражањ кажу да је и раније било покушаја да се привуче пажња инвеститора, али су мишљења да је ова сада прави пут за довођење привредника.

− Развојна агенција Србије е управо та која дефинитивно у договору са Владом Србије одлучује о свим новим инвеститицијама − објашњава Тодоровић.

У овој локалној самоуправи су задовољни јучерашњим састанком и успостављеном одличном сарадњом са Развојном агенцијом Србије, а  очекује се од председника општине Добрице Стојковића да у сарадњи са Владом обезбеди овај важнији други део, да помогну доласку инвеститора у општини Ражањ. То значи економски развој и заустављање депопулације ове средине, која сада свој економски развој заснива претежно на пољопривреди, али са слабим прерађивачким капацитетима. Да ли је посета људи РАС наговештај другачијег изгледа Ражња и околине, видеће се у наредном периоду.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − 4 =