Представљање нових историографских дела

Алексиначкој читалачкој публици, а која воли историју, сутра ће бити претстављена два издања Центра за културу и уметност Алексинац која се баве овом облашћу. Истог дана биће представљено 14. издање часописа „Караџић” и приређено издање, књига „Моравско ратиште 1876. године у успоменама доктора Михајла Марковића”.

У 14. броју часописа за историју, етнологију, археологију и уметност „Караџић” налази се десетак интересантних чланака из области које покривају завичајну историју, пре свега. Читаоци ће се упознати са развојем школства у срезу Бањском од 1833 до 1876. године, затим са Летописом добровољне ватрогасне чете Алексинац, односно са историјатом ватогасне службе у Алексинцу, а такође ће бити представљен родослов Алића у Алексинцу. У овом броју завршава се и са библиографским речником музичке сцене у Алексинцу професора Братића.

Када је реч о другој књизи под насловом „Моравско ратиште 1876. године у успоменама доктора Михајла Марковића” коју су приредили Нинослав Станојловић, Зоран Стевановић и Александар Никезић, у њој ће се читаоци упознати са боравком овог доктора на нашим просторима током Српско-турског рата 1876. године

−Доктор Марковић је био један од најзнаменитијих војних лекара у Србији и дугогодишњи начелник санитета и његове успомене су издате знатно раније, врло су обимне, али приређивачи међу којима сам и ја су издвојили из те књиге само онај део који се односи на боравак доктора Марковића на нашим просторима за време Српско-турског рата 1876. године. Ту су врло интересантне епизоде и сасвим другачији поглед на то време − рекао је Александар Никезић, један од приређивача књиге.

Промоција оба дела је заказана за 13.00 сати у овдашњем Дому културе Алексинац, тачније у сали Дома омладине,а улаз је слободан за све заинтересоване.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 3 =