Представа која доприноси разумевању појма једнакости

Заиста Алексинац може бити поносан. То је први утисак после данашње представе „Људи ово није Италијаˮ изведене данас у алексиначком Дому културе пред 200 гледaлаца, претежно ученика основних и средњих школа, као и предшколацa. Комад je рађен по тексту „Добродошли у Холандијуˮ, ауторке Емили Перл Кингсли, која је иначе и мајка детета са сметњама. Глумци су деца чланови Студија глуме Центра за културу и уметност и њихови другари, малишани са сметњама у развоју.

Представа је замишљена као јавни час и инклузивна радионица о разумевању појма једнакости, а у тиму који реализује овај пројекат су Младен Милојковић из Ниша, Милан Петковић, музички сарадник, глумица Биљана Николић, сарадник на сценском говору, затим васпитач Иван Поповић, дефектолог Теодора Дашић и Анита Миловановић, социјални радник.

На алексиначкој сцени ово је друго играње комада и за разлику од пре три месеца када су у публици билe претежно одрасле особе, сада су преовладавала деца. Утисак је да су они прихватили језик представе, били су мирни и пажљиво пратили представу питајући се шта ће бити даље, који догађаји следе.

‒ Мислим да је представа успела и заиста бих волео да она инспирише и неке друге пројекте који би допринели да прихватимо да је инклузија нормална ствар, да је потребна и не би требало да се око тога прави нека велика драма, фрка. То је нормална ствар. Зато је потребно да што више едукатора, сарадника се ангажује и да се добије овај, условно речено производ ‒ каже после представе редитељ и глумац Младен Милојковић, уз напомену да осим Алексинца, тренутно ни један град на југу земље, нема овакву врсту инклузивне радионице пре свега, а затим и представе.

Ово је био веома успешан пројекат ЦКУ Алексинац па је разумљиво што се директорка Далиборка Стевановић у име ове установе захваљује на сарадњи свим учесницима и партнерима.

Партнери ЦКУ у реализацији ове представе су Установа за децу и младе са сметњама у развоју „Христина Маркишићˮ, Центар за социјални рад, Специјална школа „Смех и сузаˮ, Удружење „Једнаки у различитостиˮ, Дневни боравак за децу са сметњама и алексиначке основне школе „Љупче Николићˮ и „Вожд Карађорђеˮ, „Алексиначка гимназијаˮ, као и Предшколска установа „Ланеˮ.

Представа је имала и хуманитарни карактер па је прикупљан добровољни прилог за лечење нашег малог суграђанина Романа.

фото: Алпресс

Фотографије из представе: Саша Гидра Марковић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + 4 =