Обележен празник: Председник честитао, удружења положила цвеће, заставе реткост

Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Тим поводом на званичном сајту и фејсбук страници општине Алексинац, председник Далибор Радичевић честитао је празник својим суграђанима.

У порти алексиначке цркве „Свети Николаˮ представници алексиначке самоуправе и неколико удружења која негују сећање на историјске догађаје положили су цвеће, поводом данашњег празника, на споменик ратницима палим у ратовима од 1912-1918. године.

‒ Године 2020. Скупштина Србије је донела одлуку да се 15. септембар прогласи државним празником који би се обележавао радно као празник свесрпског јединства и заставе, а у част пробоја Солунског фронта 1918. године. И основа обележавања овог празника је управо Солунски фронт и његов пробој када је, уствари по нама, почео крај Првог светског рата. Нама је битно да ми очувамо нашу историју и да нашим младим поколењима преносимо чему је посвећен овај празник ‒ казао је окупљенима Мића Милојевић, секретар алексиначког Удружења бораца уз напомену да би требало истаћи што више српских застава где год је то могуће, где год постоје места за постављање застава или јарболи.

Он је још и додао да ван земље овај празник наши Срби прослављају тако што заставу истакну кроз прозор да се види да ту живе Срби. Милојевић је за 15. септембар казао да је то Дан поноса и захвалности. Поноса за све оне наше претке који су се не штедећи своје животе борили за слободу ове земље, а захвалност је оно чиме ми њима треба да се одужимо за оно што су урадили.

У самом граду на малом броју објеката је истакнута државна застава, а да то нису државне установе и предузећа. Још увек, као да није заживео тај позитивни однос према државним обележјима, па је проглашење Дана заставе изгледа било неопходно да почнемо да мењамо нека наша размишљања.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × three =