Председник Вучић о отпуштеним радницима „Грамера”

Председник Републике Србије Александр Вучић, боравећи јуче на отварању канадске фабрике „Магне“ у Алексинцу, одговарао је и на питања новинара. Једно од њих је и о радницима „Грамера“ који су летос остали без посла, односно шта је са њима било и да ли ће они бити запослени у овој новој фабрици.

Председник Вучић је прво казао да нема такве податке и одговорио новинарки да се ни у једној земљи на свету не води разговор о томе шта ће бити са радницима који су у једној фабрици остали без посла. Он је упитао: „Зар треба силом да се запошљава неко тамо где нема посла?”

− Решићемо то. Овакав разговор се не води ни у једној земљи на свету, можда у Северној Кореји, али у земљама тржишне привреде то не постоји, јер  имају право да запосле кога и колико хоће, а не да држава интервенише код приватног инвеститора да прихвати запослене из друге фирме − казао је Вучић, уз напомену да би инвеститори могли да помисле да у Србији нема тржишта.

Он је још и казао да је време да се заборави на те навике и да почнемо да се понашамо одговорно.

− Фирме се затварају, отварају, тако свугде функционишу у свету. У САД је преко три милиона предузећа било затворено током ковида. Зар је председник Америке требало да нађе нових 3 милиона фабрика? Већина људи у Србији тако размишља − рекао је Вучић.

Председник Србије ипак је објаснио да ће држава помагати у решавању незапослености, али да не може да врши притисак на инвеститоре колико и кога ће да запосле.  Вучић је истакао да је Србија помогла тако што је дала субвенције и за отварање канадске фабрике у Алексинцу, јер је, како је рекао, интерес Србије да 800 људи буде ту запослено.

− Сви ови дивни људи не би добили посао да није било државне помоћи. Понашамо се рационално у складу са законима ове земље. Нећу да се додворавам никоме. Ми смо наш посао урадили. Урадићемо пут до фабрике, болницу, све што није урађено у последњих 50 година − рекао је Вучић.

Додао је да ће некоме од радника то бити прва, некоме друга плата у кући и поновио да је све преко тога претерано мешање државе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + one =