Председник општине жели да чује пољопривреднике

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић данас је почео са обиласком успешних младих пољопривредника на овом подручју. У наредном периоду посетиће произвођаче који се баве различитим гранама пољопривреде, како би стекао увид у тренутно стање ове производње на подручју општине. Први човек алексиначке локалне самоуправе жели, како каже, да чује и мишљења тих пољопривредника о оном чиме се баве и шта реално општина може да им помогне у унапређењу посла.

Председник Радичевић је данас посетио домаћинство Милоша Новковића из Гредетина који се, поред осталог, бави и производњом јагода на отвореном и у затвореном простору. Новковићи под јагодом тренутно имају преко два хектара, а ове године Милош је конкурисао за субвенције из општинског буџета.

Радичевић је на крају једносатног боравка и разговора са домаћином изразио задовољство што је имао прилику да посети домаћинство у коме се један млади човек определио за пољопривреду и то ради успешно.

-Милош је доказ да од пољопривреде може да се живи. Намера ми је да у следећих 10-15 дана обиђем већи број младих пољопривредника који су кренули да раде, озбиљније да се баве пољопривредом на територији наше општине. Све у циљу да видим који су то проблеми које они имају у самој производњи, у самој обради, да видимо како ми као општина и као локална самоуправа можемо да им помогнемо и да им изађемо у сусрет. Циљ је да увећају и унапреде своју производњу – објаснио је први човек општине циљ планираних посета.

Домаћин овог сусрета Милош Новковић је истако да доста значи кад ти председник дође у кућу и види чиме се бавиш, шта радиш, како радиш. Он је председника упознао и са неким својим размишљањима о унапређењу делатности којом се бави.

-По мени, треба постицати хидропонску производњу у пластеницима. То је нека будућност, бар је такво моје мишљење. Можда би то требало мало да се унапреди и да се види шта ту може да се уради. На пољу, на отвореном, потребне су све више и више неке хемије, разна третирања и прскања, бар конкретно за јагоду. Мада видим и за остало воће. Многе препарате Европска унија забрањује, престаје њихова производња. Пластеничка производња је опет неки затворени круг где је све то сведено на минимум, или се чак уопште не користи никаква хемија. Тако да ми се чини, да је то нека будућност – сматра Новковић који је већ почео овакву врсту производње.

У локалном Удружењу „Јагода“ кажу да је Милош наследио породичну наклоност ка овом воћу и наставио још снажније и савременије са производњом. Да његова посвећеност овом послу даје резултате показује и поштовање које према његовом знању и раду имају колеге јагодари из других крајева Србије са којима сарађује. У овом удружењу истичу да је Милош међу првима, а највероватније и први, у овом крају почео са хидропонском производњом јагоде на столовима. По њиховој тврдњи, то смо раније могли да виђамо само на студијским путовањима у Северној Италији и Холандији, и огледно у алексиначкој Пољопривредној школи, у пластенику опремљеном донацијама данског програма који се пре неку годину спроводио у Јужној Србији.

Председник удружења „Јагода“ Нинослав Миљковић, који је имао прилике да на свим горе наведеним локацијам конзумира јагоду произведену у оваквим условима, истиче да јагода коју производи Милош по квалитету и укусу не заостаје за оном у развијеним земљама која је одгајана уз помоћ моћних компјутера. И у овој прилици, како каже Миљковић, моћ природе и сналажљивост наших људи су нам омогућили да имамо укуснију јагоду, односну храну која има свој специфични мирис. Зато је, по њему, одлука првог човека локалне самоуправе да разговара са младим пољопривредницима прилика да се неки неминовни процеси у пољопривреди, уз подстицаје из општинског буџета, покрену и брже одвијају.

Један коментар

  1. Пример овог младог и успешног пољопривредног произвођача говори, да је за успех и профит у овој врсти производње, неопходно учити и пратити савремене трендове. Алексинац има ту предност да у граду постоји Пољопривредна школа, а то је место за стицање неопходног знања.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 3 =