Предивни утисци из Швајцарске

Двонедељна интеркултурална авантура двадесеторо житковачких основаца у швајцарском селу Песталоци од 5. до 19. новембра представљена је данас кроз причу и фотографије у мултимедијалној сали ОШ „Вук Караџић”. Програм интеркултурална размена део је пројекта „Заједно ка средњој школи – подршка деци из депривираних средина при преласку у средњу школу” који житковачка школа реализује у сарадњи са Центром за образовне политике и Хуманитарном организацијом Песталоци.

‒ Природа је нешто по чему ћемо свакако памтити наш боравак у Швајцарској, али нећемо заборавити и радионице које су биле веома занимљиве и добро осмишљене. Мени је најинтересантнија била радионица „Култура острва Албатрос” на којој смо се са нашим вршњацима из Македоније споразумевали само мимиком. Радионице смо имали радним данима док је викенд био резервисан за екскурзије. Посетили смо Цирих, Луцерн, Сент Гален, водопаде и чувени музеј илузија „Технорама” – каже ученица осмог разреда Невена Миленковић.

Поред житковачких ђака у једној од кућа предивног села Песталоци боравили су и ученици из Нишке Бање. Поред радних обавеза одржавања куће, ученици су време проводили са гостима села и у тамошњој школи кроз радионице и креативне активности били су у прилици да прошире своја сазнања о интеркултуралности, толеранцији и поштовању међусобних права на различитост.

Данашњој презентацији присуствовали су Ивана Ценерић из Центра за образовне политике и представници ОШ „Бранко Радичевић” из Брестовца, партнерске школе на пројекту.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 1 =