Предавањима до имунизације

Црвени крст Алексинац тренутно реализује пројекат намењен ромској популацији у нашој општини. Пројекат под називом „Знањем до здравља и безбедности рома и ромкиња” односи се на тренутно актуелну ситуацију око вируса корона и вакцинацију становништва у циљу заштите од обољевања и њега финансира кабинет министра за развој недовољно развијених општина.

− Ми смо увидели да је мали број ромске популације, поготово у подстандардним насељима Васе Николић и Солунска 1 и 2 имунизован,  тако да смо овим пројектом обухвтили предавања, шест радионица, по три радионице у сваком подстандардном насељу где смо довели доктора који ће становницима подстандардних насеља причати о значају имунизације и наравно са акцентом на ковид-19 − објаснио је Милан Терзић, секретар алексиначког Црвеног крста.

У ромским подстандардним насељима већ је одржан један број од шест планираних радионица, а пројектни тим на челу са докторком Аном Јовановић на овим предавањима говори колико је имунизација битна и због чега би требало да се вакцинишу сви становници, а претежно становници у ромским махалама.

− Управо овим предавањима ми подижемо свест наше циљне групе и објашњавамо због чега је неопходно да се вакцинишу и због чега је неопходно ако су већ вакцинисани да приме трећу дозу. Одговарамо на сва питања и причамо без табуа. Значи, наши пацијенти могу да питају све отворено и ми одговарамо. Нема скривених података, врло искрено причамо о томе и на тај начин ако спасимо један живот бићемо врло захвални, врло срећни. Неопходно је подићи свест и стати на крај антиваксерским теоријама − рекла је докторка Јовановић.

Иначе, за овај пројекат од кабинета су одобрена средства у висини од 275.000 динара, а поред ових шест радионица биће одржано још шест радионица са малом децом у овим насељима. Са децом ће бити спроведена предавања и радионице о трговини људима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 12 =