Pravo vreme za podizanje zasada

Budući voćari, a i vi koji želite da proširite postojeće zasade, sada je pravo vreme za jesenju sadnju voća.

Sadnja voćaka se vrši za vreme zimskog mirovanja, od početka novembra do kraja marta, a stručnjaci Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Niš smatraju da prednost treba dati baš jesenjoj sadnji, od opadanja lišća do prvih mrazeva, jer tada posađenim sadnicama stoji na raspolaganju dovoljna količina vode u zemljištu, preseci žila kalusiraju i na njima se obrazuju žile sisalice, koje rano u proleće, sa prvim porastom temperature, počinju da obavljaju svoju funkciju.

Ono što stručnjaci još savetuju, jeste da se treba izuzetno voditi računa o dubini sadnje. Sadnice moraju biti posađene tako da im mesto kalemljenja bude desetak centimetara iznad zemlje, nikako pod zemljom, jer će doći do ožiljavanja mesta kalemljenja. Ne treba saditi ni previše plitko da ne bi došlo do izmrzavanja. Najbolje je ako se još uvek vidi trag do koje dubine su bile posađene u rasadniku. Sadnja se obavlja u jame dovoljno duboke da sadnica može da se posadi na dubinu na kojoj je bila u rasadniku.

Ukoliko je korenov sistem predugačak, žile pre sadnje bi trebalo skratiti na oko 20 cm dužine. Korenov sistem pre sadnje treba potopiti u smešu rastvora nekog fungicida, zemlje i goveđe balege. U svaku jamu se ubacuje insekticid kao preventiva protiv zemljišnih insekata.

Posle nagrtanja zemlju dobro ugaziti, zaliti sa 10 litara vode po sadnom mestu, a zatim, posle poniranja vode, nagrnuti preostalu zemlju oko sadnice.

Visina skraćivanja sadnica zavisi od vrste voća i od uzgojnog oblika.

Međitim, nedostatak jesenje sadnje je mugućnost krađe i neophodna je zaštita od zečeva i poljskih miševa.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

six − 3 =