Познат датум гостовања „Пажљивка”

Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац је на данашњој седници углавном разматрао захтеве појединаца и институција за решавање одређених саобраћајних проблема у самом граду, али и у више села. Такође, донете су и одређене одлуке које ће помоћи да се што успешније реализује традиционална представа „Пажљивко”, која је заказана за 4. октобар у Великој сали алексиначког Дома културе, са почетком у 13 часова.

Пред чланове Савета стигли су захтеви за постављање успоривача брзина у улицама  Јужноморавских бригада, Нишкој, Партизанској и Петра Зеца, као и у насељу Банковац, на путу Прћиловица – Доње Сухотно, у глоговачкој улици Моравичка и у селу Дражевац. Савет Месне заједнице Корман је затражио постављање саобраћајне сигнализације код тамошње школе која би указивала возачима да наилазе на образовну установу где су могући пешаци деца. Савет је донео одлуку да радна група обиђе поменуте локације и припреми предлог решења за сваки изнет проблем. Такође, убудуће, захтеви који стигну из града прослеђиваће се израђивачу плана одвијања саобраћаја који је у изради, уз ограду ако извршилац радова буде излазио на терен. У сеоским насељима, а и у граду где нема теренске посете неког из тима који обрађује поменути план, на конкретне локације и даље ће излазити радна група Савета.

Савет је подржао и неколико датих решења ове групе по претходним захтевима. Став је да треба приступити изради пројектне документације за зону школе у насељима Радевац и Кулина. Наравно, након прикупљања техничке документације. У улици Дракче Миловановић биће постављено саобрћајно огледало у  кривини код објекта број 76. Зелено светло је добило и Решење којим се налаже управљачу пута постављање саобрћајног огледала у улици Нова Јастребачка, са леве стране коловоза, наспрам улице бетонске.

Савет је одредио и своје представнике који ће учествовати на УСБС форуму који ће се бавити финансирањем безбедности саобраћаја у локалним самоуправама у околностима Измена и допуне Закона о безбедности саобраћаја на путевима. Нова законска решења остављају општине без директних прихода од средстава која су прикупљена саобраћајним казнама. До нове године део тог новца, осим у републички буџет, долазиће и у општинску касу из које се финансирају активности локалног Савета.У следећој години тог прихода неће бити, већ ће морати да се траже нови моделитети финансирања.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =