Позив Алексинчанима: Научите да „завршите посао” и преко интернета

Караван „Дигитална експедиција”, покренут на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије Ане Брнабић, данас и сутра, у оквиру своје 11 станице борави у Алексинцу. Заинтересовани грађани имају прилику да се на лицу места упознају са електронским јавним услугама, које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа, као и са осталим погодностима дигиталног простора.

Манифестацију су отворили Мирко Јанић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Далибор Радичевић, председник општине Алексинац.

Јанић је објаснио да, осим упознавања грађана са кључним дигиталним вештинама, циљ кампање је и смањење генерацијског јаза у контексту дигиталне писмености, која је постала још значајнија и приметнија током пандемије Ковид 19.

Први човек алексиначке локалне самоуправе Далибор Радичевић истакао је да дигитализација треба да буде свима од користи и да без дигиталних вештина, дигиталне писмености и дигиталне безбедности нема напретка. Он је још упознао представникe медија и о томе докле се стигло са дигитализацијом у Општинској управи, односно шта се све чини како би се грађанима олакшало прибављање докомената и обављање осталих послова у вези са администрацијом.

Алексинац је једнa од 16 средина где ће караван боравити у оквиру ове акције, па је то јединствена прилика да грађани ове општине контактирају стручњаке, који се налазе на штандовима испред Дома културе, како би обогатили своја сазнања из ове области.

Такође, грађани могу да искористе прилику и да заврше одређене послове, попут добијања дигиталног сертификата о вакцинацији.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − fourteen =